Koen Descheemaeker lijsttrekker voor N-VA in Zonnebeke

Lijsttrekker Koen Descheemaeker met Liselot Wydooghe, Johan Vandermeiren, voorzitter Luc Delancker en bestuurslid Jens Six. © ZB
Redactie KW

N-VA Zonnebeke stelde dinsdag enkele speerpunten en kandidaten voor, voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

“We zullen er staan met een lijst”, stelt voorzitter Luc Delancker. “Een kwalitatieve lijst die staat voor een rechtvaardig en rechtlijnig beleid. Als enige trekken we naar de kiezer onder onze eigen naam, in tegenstelling tot Team 8980 en InSamenSpraak. We staan voor een professioneel bestuur in tegenstelling tot amateurisme en voor openheid. Alles wat in het schepencollege gebeurt mag naar buiten komen.”

Lijsttrekker wordt Koen Descheemaeker (54) uit Zonnebeke. Hij is zaakvoerder van Nutrimedes. Op de tweede plaats staat Liselot Wydooghe (21) uit Geluveld. Ze is bachelor Bouw en aan de slag bij de firma Stadsbader. Johan Vander Meiren (47) uit Beselare is lijstduwer en zaakvoerder van Air Events.

De partij stelde 3 speerpunten voor: veiligheid, welvaart en groen. “We willen een degelijk uitgewerkt mobiliteitsplan, inzet op onderhoud van fietspaden en voetpaden en trage wegen. Waar mogelijk fietspaden aanleggen. We willen de lichten opnieuw aan en consequent de overlast aanpakken.”

De partij zet ook in een welvarend Zonnebeke. “We kiezen resoluut voor industrie aan de A19. Dus voor ons geen industrie in de Albertstraat, maar wel een bedrijfsverzamelgebouw aan de Polderhoek. Wij zijn blij dat het schepencollege maandag ingegaan is op ons voorstel en zijn goedkeuring verleend heeft aan de oprichting hiervan. Hiermee kunnen zo’n 15 kleinere bedrijven snel aan de slag. De kleinhandel is van levensbelang voor de leefbaarheid van een dorp. Wij willen handelaars dan ook volop steunen. Een minimum is ervoor zorgen dat ze maximaal bereikbaar zijn tijdens wegeniswerken.”

De verliezen van het museum worden nu eigenlijk weggemoffeld, wij willen in alle openheid de correcte cijfers op tafel laten brengen

We moeten meer inzetten op groentoerisme. Het oorlogstoerisme is begrijpelijk binnenkort over zijn hoogte, maar Zonnebeke heeft een voldoende rijke geschiedenis en prachtige natuur, waar volop kan op ingezet worden. Ook hiervoor willen wij een plan opmaken dat een visie over langere termijn weergeeft. Belangrijk hierbij is dat wij complexe constructies als het AGB willen afschaffen en opnieuw zelf het heft in handen nemen bij het museum. De verliezen van het museum worden nu eigenlijk weggemoffeld, wij willen in alle openheid de correcte cijfers op tafel laten brengen. Een aantal van onze dorpspleinen zijn echt wel aan hernieuwing toe. Denken we maar aan Geluveld, waar eigenlijk enkel een troosteloze parking ligt. Dorpskernen zijn ontmoetingsplaatsen. Een vergroening kan een centrum veel aantrekkelijker maken, geen verappartimentisering. Appartementen kunnen, maar een dorp moet zijn ziel, zijn herkenbaarheid behouden. Met een aantal kleine ingrepen kan een wijk er veel aantrekkelijker uitzien.”

(NVZ)