Knokke-Heist is nog lang niet uitgekeken op burgemeester Leopold Lippens

Knokke-Heist is nog lang niet uitgekeken op zijn burgemeester Leopold Lippens. © DM
Redactie KW

Leopold Lippens is al 38 jaar burgemeester van Knokke-Heist. En toch is Knokke-Heist nog lang niet uitgekeken op zijn burgervader. Zeggen dat graaf Lippens en zijn Gemeentebelangen straks bij de verkiezingsstrijd de schaapjes al op het droge hebben, is overdreven. Maar toch: de Knokke-Heistenaar heeft geen reden om anders te stemmen.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Met enige overdrijving kan je stellen dat Knokke-Heist gehecht is aan zijn burgemeester. Logisch, want aan de oostkust is men niet ontevreden over de manier waarop Knokke-Heist functioneert. Wie het goed doet, wordt daarvoor beloond. Bovendien wekken Leopold Lippens en zijn Gemeentebelangen vertrouwen, terwijl ze een duidelijke visie hebben en ze niet flauw of hypocriet doen over hun toekomstplannen.

Stemmenkanon

Voor alle duidelijkheid: de Gemeentebelangen van burgemeester Lippens maakt het goed. Daar verandert het pijnlijk overlijden van Maxim Willems niks aan. De eerste schepen en rechterhand van Lippens was een stemmenkanon. Vijf jaar geleden kleurden er nog bijna 3.000 bolletjes achter zijn naam. Intussen sloeg ook de vergrijzing toe in het schepencollege. Ingrid Reubens, Daniël De Vlamynck en Paul Geerinckx zetten om leeftijdsredenen een stapje terug. Drie zwaargewichten qua stemmen. Maar dat slaat de Gemeentebelangen niet uit koers. “De mensen stemmen op onze partij”, weet de burgemeester.

Frisse ideeën

Ongelijk heeft hij niet. Voordeel is dat de burgemeester straks met een serieus verjongde ploeg, weliswaar met hetzelfde DNA, maar met frisse ideeën naar de kiezer trekt. Succes is bijna zo goed als zeker gewaarborgd. Want Knokke-Heist stelt het goed. Westkapelle is na de aanleg van de A11 bevrijd van de overlast van zwaar vervoer. Bovendien krijgt de afgebrande kerk straks een multifunctionele invulling, komt er in Westkapelle een splinternieuw rustoord, een oefencomplex voor Club Brugge, het nieuwe AZ Zeno opent de deuren, er komt een tweede golf… Ook deelgemeente Heist – traditioneel een bastion van onvrede – krijgt straks een nieuwe look met het community house, het vernieuwde Heldenplein, een verbrede zeedijk en een volledig vernieuwde Elisabetlaan.

Echt uit de bocht gaan deden Lippens en zijn Gemeentebelangen niet

Natuurlijk maakte de huidige bestuursploeg ook foutjes: de aanleg van de Bolle kon beter. Maar echt uit de bocht gaan deden Lippens en zijn Gemeentebelangen niet. Bovendien gaven Open VLD en CD&V twee jaar geleden al te kennen dat ze opnieuw in een kartellijst met de Gemeentebelangen stappen. De vraag in oktober 2018 is: kan Gemeentebelangen haar 24 zetels en de 64,8 % van de stemmen van 2012 evenaren? Weet daarbij dat de Knokke-Heistenaar graag aan kwaliteitsbewaking doet!

Strijdpunten

En de oppositie? De NV-A blijft ontegensprekelijk de grootste tegenspeler. Deze week ontvouwden Cathy Coudyser en haar partijgenoten al de plannen voor de verkiezingscampagne. Intussen stapten drie van de zeven N-VA-gemeenteraadsleden op. Kan gebeuren… Toch blijft de partij scherp en strijdvaardig. Benieuwd met welke ‘grote’ namen de NV-A straks uitpakt. Cathy Coudyser & co mikken op minstens zeven zetels. Zoals overal in Vlaanderen zit Groen ook in Knokke-Heist in de lift. Voorzitter Luc Lierman en zijn ploeg kwamen bij de vorige verkiezingen een honderdtal stemmen te kort voor één zetel. Toch bleven ze met acties en reacties in beeld als oppositiepartij. Straks mikken ze op drie zetels. Daarvoor vormen ze waarschijnlijk een kartel met SP.A van Katrien Anteuns. Het zijn de leden die over een eventueel samengaan zullen beslissen. Strijdpunten zijn de verborgen armoede, de vergrijzing, mobiliteit en de kinderarmoede.

(DM)