Kersvers schepen uit Torhout veroordeeld voor bouwmisdrijven

Redactie KW

De Torhoutse politicus Hans Blomme (CD&V), die begin dit jaar de eed aflegde als schepen, is in de Brugse rechtbank veroordeeld tot een fikse geldboete voor enkele bouwmisdrijven, waaronder een illegale zwemvijver.

Kort na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 kreeg stallenbouwer en CD&V-politicus Hans Blomme een bezoekje van de stedenbouwkundige inspectie en werd een gerechtelijk onderzoek tegen hem geopend. Dat nieuws sloeg toen in als een bom. Als nieuwkomer kreeg Blomme 892 voorkeurstemmen, wat hem normaal gezien meteen een zitje had moeten opleveren in het schepencollege.

Van hondenhokken tot zwemvijver

Maar na een tussenkomst van oppositiekartel SP.A-Groen kwam het zover niet. Als gevolg van de diverse illegale constructies – zoals hondenhokken, een garage en een zwemvijver – op zijn domein in de Kruiskensstraat in Torhout, moest Blomme tijdelijk een stapje terugzetten. Maar begin dit jaar werd Blomme, zoals beloofd, dan toch schepen in opvolging van Willy Depoorter (CD&V). Nog geen maand later veroordeelde de strafrechter in Brugge Blomme woensdag tot een geldboete van 1.800 euro. Zijn vennootschap kreeg een boete van 3.000 euro opgelegd. Ook zijn echtgenote, een medevennoot en een tweede vennootschap werden veroordeeld.

Norbert De Cuyper: “Stappen ondernomen om alles te regulariseren”

Volgens burgemeester Norbert De Cuyper (CD&V) hoeft de veroordeling het schepenambt van Blomme niet in de weg te staan. “We gaan het vonnis bestuderen en adviezen inwinnen. Wel staat vast dat op het moment dat hij zijn eed aflegde hij nog niet veroordeeld was. Bovendien heeft hij alles in het werk gesteld om zich in regel te stellen. Als stadsbestuur hebben we stappen ondernomen om alles te regulariseren en de nodige vergunningen af te leveren. Ik kan mij niet inbeelden dat hij voor die boete uit zijn schepenambt geheven zal worden.”

Volgens de advocaat van stedenbouw verliep de regularisatie niet correct, maar de rechter weerlegde dit. “Maar een regularisatie maakt het voorafgaandelijke misdrijf niet ongedaan”, voegde de rechter daar wel aan toe. Blomme had gehoopt op een opschorting zodat zijn strafblad blanco zou blijven. Maar met een geldboete is dat niet het geval. “Of we beroep aantekenen zal afhangen van de motivering van de rechter”, reageert Katia Bouve, de advocate van Blomme. “Die moet ik nog bestuderen en bespreken met mijn cliënt. Dat de rechter van oordeel is dat de regularisatie correct verliep, is alvast een opsteker.”

Zwemvijver weer verwijderd

“We hebben er alles aan gedaan om de wensen van de stedenbouwkundige inspectie in te willigen”, reageert Hans Blomme. “Enkel de zwemvijver kon niet geregulariseerd worden en die werd dan ook volledig verwijderd. En er werd ook een groenscherm met 1.300 planten gerealiseerd. Of ik in beroep ga weet ik nog niet.”

Als Blomme geen beroep aantekent, wordt zijn veroordeling over twee weken definitief. Een correctionele veroordeling tot een geldboete is niet noodzakelijk onverzoenbaar met zijn schepenambt. Een en ander zal afhangen van een eventuele klacht bij de provincie. Een tuchtsanctie, zoals een schorsing bijvoorbeeld, kan immers enkel na zo’n klacht en dient genomen te worden door de gouverneur.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier