Jong VLD boven de doopvont gehouden in Sijsele

Redactie KW

Het jeugdhuis Loco in Sijsele was zaterdag het decor voor de feestelijke oprichting van Jong VLD Damme. Jeroen Lonneville, Pauline Mervilde en Guillaume Lauwers zijn de initiatiefnemers.

Geheel in liberale traditie werd een stevig feestje gebouwd rond de geboorte van deze jonge spruit. Ook enkele oude(re) rotten in het vak en vertegenwoordigers van andere afdelingen, met het alomtegenwoordige Brugse gemeenteraadslid Jasper Pillen op kop, kwamen meevieren in Sijsele. Pauline Mervilde, dochter van de bekende hoteluitbater Alain Mervilde, nam al eerder deel aan de gemeenteraadverkiezingen op de Open VLD-lijst. Jeroen en Guillaume kwamen onlangs het blauwe team versterken.

Eigen jongerenafdeling

Al vlug kwam het idee om de dynamiek te vergroten met een eigen jongerenafdeling. “Je bent jong en je wilt wat, is nog altijd een erg realistische slogan. Elke jongere zit vol dromen en ideeën. Deels individueel (sport, job,…) en deels maatschappijgericht: sportaccommodatie, fuifbeleid, minder armoede, meer vrijheid,…”, zegt jongerenvoorzitter Jeroen Lonneville. “Ofwel hou je ze voor jezelf en loop je het risico om gefrustreerd te geraken, ofwel veruitwendig je ze via de politiek. Wij kozen dus voor het laatste.”

“Naar het stadsbestuur toe willen we een stem zijn voor de jongeren en eigenlijk voor iedereen die jong van hart is. Iedereen is ooit jong geweest dus onze ideeën kunnen voor veel mensen nuttig zijn.”

Interne discussies

Jong VLD heeft de intentie om driemaandelijks een evenement te organiseren waarbij Damse jongeren kennis maken met elkaar en met de politiek. De activiteiten zouden van zowel luchtige, ontspannende als meer diepgravende aard zijn. “We willen enerzijds de samenhorigheid versterken en ons anderzijds ook politiek verdiepen met debatten, sprekers en interne discussies. Op diverse vlakken van het beleid willen we ideeën ontwikkelen”, legt Pauline Mervilde uit. “Ook op bovenlokaal gebied, want verschillende hervormingen hebben een impact op het gemeentelijke niveau.”

Handelsmerk

Peter De Zutter, secretaris van de ‘grote’ Open VLD Damme, staat de jongeren in deze opstartfase met raad en daad bij. “De vrijheid van ieder is voor ons liberalen van groot belang en daar willen we ook in Damme ons handelsmerk van maken. Bedoeling is om in eerste instantie aan ledenwerving te doen. Als er een mooi groepje gevormd is, willen we zitdagen organiseren met informatie en dienstbetoon voor de bevolking”, zo legt hij uit.

“De jongeren en de moederpartij doen dit in samenspraak met elkaar om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Alle beleidsdomeinen kunnen aan bod komen, gaande van cultuur jeugd, sport, lokale economie tot groenbeleid en mobiliteit.”

Liberale heropleving

Ook Dams Open VLD voorzitter Hendrik Demol steunt uiteraard de verhoopte liberale heropleving. “Het spreekt voor zich dat we dit alles niet in één keer ten uitvoer kunnen brengen. Open VLD kwam in 2012 immers een handvol stemmen tekort voor een vertegenwoordiging in de gemeenteraad en dat speelt ons wel parten. We bevinden ons in een prille fase en zijn op zoek naar versterking en leuke ideeën. Ook willen we een hechte groep vormen zodat we sterk staan tegen de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.”

Oproep

De Damse liberalen roepen mensen met ideeën of engagement op om contact op te nemen. Wie ouder is dan vijfendertig kan niet meer terecht bij de jongerenafdeling maar is naar verluidt meer dan welkom bij Open VLD Damme. “Elke maand is er trouwens een bijeenkomst waar jong en oud binnen de partij van gedachten wisselen over politiek binnen en buiten Damme. Dat kan een mooi instapmoment zijn”, besluit Peter De Zutter.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier