Jolien Lootens lijsttrekker bij N-VA Koekelare, schepen Marc Devrome verlaat partij

Het team van N-VA met boven v.l.n.r.: voorzitter Claude Prinzie, Frans Dereeper, Jolien Lootens, Katrijn Dereeper (Vast Bureau Sociaal Huis) en Luc Schollier. Onder v.l.n.r.: Sofie Vanhoutte en secretaris Lindsey Hosten. Penningmeester Greta Nouwynck ontbreekt op de foto. © GF
Redactie KW

Schepen Marc Devrome werd begin dit jaar voorgesteld als lijsttrekker voor N-VA voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar maandagavond liet N-VA weten dat niet Devrome, maar wel de 25-jarige Jolien Lootens de lijst zal aanvoeren. Devrome nam naar eigen zeggen ontslag uit N-VA na grove beschuldigingen en trekt in oktober naar de kiezer met de onafhankelijke lijst ‘Koekelare Vooruit.’

N-VA Koekelare stuurde maandagavond een persbericht de wereld in waarin de partij bekend maakte dat Jolien Lootens en niet – zoals eerder aangekondigd – Marc Devrome de N-VA lijst zal trekken bij de komende verkiezingen.

“Vanuit het bestuur werd gekozen voor een kandidaat die jonger is en meer uitstraling heeft”, vertelt de lokale N-VA-voorzitter Claude Prinzie. “Dat gebeurde met een gigantische meerderheid binnen het bestuur. Jolien is een jong toptalent uit een familie die haar roots heeft in N-VA. Dit gekoppeld aan haar studies heeft de doorslag gegeven. Jolien heeft een master in de rechten en een master na master in het notariaat. Ze heeft ook een politieke stamboom om U tegen te zeggen.

Haar grootvader, Etienne Lootens-Staal, was burgemeester van Koekelare van 1954 tot 1971, eerst voor de Katholieke Partij, nadien voor de Volksunie. Hij was van 1965 tot 1972 ook volksvertegenwoordiger voor de Volksunie. Haar grootmoeder, Maria-Magdalena Ampe, was in Koekelare schepen van Cultuur van 1965 tot 1972. Het is al moeilijk om jonge mensen te vinden met dergelijke bagage. Haar partij DNA is daarbij een surplus. Het voltallig bestuur staat achter de keuze voor Jolien, al was het een heel moeilijke beslissing tegenover Marc.”

“Slijk en leugens”

Marc Devrome zegt dan weer al op 14 maart uit N-VA gestapt te zijn. “Ik had al eerder de beslissing genomen om op de bestuursvergadering van 14 maart mijn ontslag te geven als lid van de lokale N-VA-afdeling”, aldus Marc Devrome, “Ik was het beu om met slijk en leugens overladen te worden.”

“Ik werd door buitenstaanders beticht van grove zaken. Die buitenstaanders werden gesteund door de drie overgebleven leden van het lokale N-VA-bestuur met de bedoeling een nieuwe lijsttrekker aan te duiden. Ik was de campagne binnen mijn eigen afdeling tegen mijn persoon moe. Het enige wat ik in de afdeling Koekelare nog mocht doen, was zwijgen en afdrachten betalen. Ook kreeg ik tijdens de bestuursvergadering van 14 maart de bevestiging dat ik binnen de partij niets meer mag of moet realiseren. Ik ga voortaan onafhankelijk zetelen in het college en in de gemeenteraad voor de rest van de legislatuur.”

Marc Devrome nam in maart al ontslag bij N-VA. (Foto Coghe)
Marc Devrome nam in maart al ontslag bij N-VA. (Foto Coghe)© Foto Coghe

“Mijn beslissing brengt de meerderheid niet in het gedrang”, gaat Marc verder. “Ik zal onze bestuursafspraken verder loyaal uitvoeren. Het is absoluut niet zo dat de goesting er niet meer is. Ik zal mij verder onvoorwaardelijk blijven inzetten voor Koekelare en zijn inwoners. Vanaf nu wil ik alleen mensen samenbrengen die geen politieke kleur hebben en echt voor Koekelare willen gaan.”

“Ondertussen heb ik mij aangesloten bij de onafhankelijke beweging ‘Politiek Platform Vooruit’. We trekken daarbij naar de kiezer onder de naam ‘Koekelare Vooruit’ en willen uitgroeien tot een lokale politieke beweging. Geen druk van bovenuit, geen bovenliggend orgaan dat dicteert wat wel of niet kan. Geen partijkeurlijf, maar wel een grote vrijheid om na te denken hoe en op welke manier nieuwe ideeën Koekelare vooruit kunnen helpen.”

(Carl Bruneel)