John Crombez (SP.A) stelt alternatieve begroting voor

Redactie KW

Oppositiepartij SP.A vindt dat de Vlaamse regering de begrotingsinspanningen moet spreiden in de tijd naar het voorbeeld van de federale regering.

Op die manier zou ze de koopkracht van de gezinnen sparen, wat de economie ten goede moet komen. “Er zijn wel degelijk andere keuzes mogelijk”, zegt SP.A-fractieleider John Crombez.


De Vlaamse regering van N-VA, CD&V en Open VLD wil de Vlaamse begroting vanaf volgend jaar al meteen in evenwicht en voert daarom voor 1,16 miljard euro besparingen door, bijvoorbeeld door het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs te verhogen, de woonbonus minder aantrekkelijk te maken en de tarieven voor het openbaar vervoer op te trekken.

Bij de meerderheid, met N-VA op kop, luidt het dat er geen alternatief is. Oppositiepartij SP.A vindt dat andere keuzes wel mogelijk zijn. Net als de federale regering zou de Vlaamse regering de saneringsinspanningen moeten spreiden over de ganse legislatuur en moeten voor zorgen dat de begroting pas tegen 2018 structureel in evenwicht is.

“Bart De Wever zegt dat het goed is om de federale inspanningen te spreiden, dan is dat toch ook zo voor Vlaanderen?”

“We blijven binnen de legislatuur, dus we schuiven niet door naar de toekomst”, zegt Crombez. “N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat het goed is om de federale inspanningen te spreiden, dan is dat toch ook zo voor Vlaanderen? De N-VA levert voor de eerste keer de minister-president, en nu zeggen ze ook voor het eerst dat Vlaanderen meer moet doen dan het federale niveau.”

De socialisten zeggen dat de economie nu al de gevolgen dreigt de dragen van de besparingspolitiek. De Nationale Bank liet vorige week immers weten dat het consumentenvertrouwen het laagste ligt sinds de bankencrisis en dat dit ‘allicht verband’ houdt ‘met de aankondiging van de diverse besparingsmaatregelen’.

“Geen excuus om jongeren, gezinnen en gepensioneerden te laten opdraaien”

“Wij willen andere keuzes die uitgaan van sterke gezinsbudgetten die zorgen voor een sterke economie. Er is wel degelijk een alternatief en er is geen excuus om jongeren, gezinnen en gepensioneerden te laten opdraaien.”

SP.A wil bepaalde ‘factuurverhogingen’ in onderwijs en welzijn weg onder meer door het rationaliseren van bepaalde fondsen, het beter innen van belastingen en het schrappen van uitgaven zoals die voor een nieuwe diplomatieke post in Genève. Bij De Lijn kan beter bespaard worden op overheadskosten om de dienstverlening op peil en de tarieven laag te houden. Een verplichte omleiding van het vrachtverkeer via de Liefkenshoektunnel zou dan weer de noodzakelijke basisinvesteringen in de Antwerpse wegeninfrastructuur mogelijk moeten maken. De socialisten willen ook een ‘rechtvaardigere’ hervorming van de woonbonus.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier