John Crombez (SP.A) maakte geen fout door jeugdrechter te contacteren

© BELGA
Redactie KW

Dat heeft de deontologische commissie van het Vlaams Parlement woensdag beslist.

De deontolgische code voorziet dat parlementsleden binnen de wettelijke krijtlijnen ‘gemotiveerde tussenkomsten’ mogen houden. “De beslissing was unaniem”, zegt parlementsvoorzitter Jan Peumans aan Belga.

Crombez moest voor de deontologische commissie van het Vlaams Parlement verschijnen omwille van een contact met een jeugdrechter. De SP.A-politicus had namelijk een jeugdrechter gecontacteerd om haar attent te maken op de mogelijk gevaarlijke situatie van twee kinderen in een zaak van intrafamiliaal geweld.

Volgens de deontologische commissie heeft Crombez geen deontologische fout gemaakt. De klacht was ontvankelijk, maar ongegrond. Volgens artikel 19 van de deontologische code voor volksvertegenwoordigers mogen parlementsleden namelijk ‘gemotiveerde tussenkomsten’ houden ‘binnen het wettelijke kader’. Het kan dan gaan om het vragen van toelichting bij een genomen beslissing of het opvragen van een stand van zaken in een dossier. Parlementsleden mogen daarbij ‘de aandacht te vestigen op specifieke elementen in een dossier, bijvoorbeeld de sociale context van betrokkene’, zo staat te lezen in het bewuste artikel.

Op basis van dat artikel is beslist dat Crombez geen deontologische fout heeft gemaakt. De SP.A-fractieleider zal bijgevolg niet gesanctioneerd worden en krijgt dus geen blaam.

Volgens parlementsvoorzitter Peumans was het een ‘boeiende discussie’, maar is de beslissing ‘eenparig’ genomen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier