John Crombez noemt federale ministers "marjonetten van de elite"

22/10/16 om 17:19 - Bijgewerkt om 17:16

SP.A wil een tegenmacht bieden tegen de oneerlijkheid waarbij de facturen steeds bij dezelfden terechtkomen. Dat heeft partijvoorzitter John Crombez zaterdag verklaard aan het slot van het SP.A-congres in Brussel.

John Crombez noemt federale ministers "marjonetten van de elite"

© BELGA

Hij schilderde de federale ministers af als marjonetten van de elite. "De elite en hun regering slaan dromen lam, wij gaan ze creëren", aldus Crombez. De socialistische voorzitter trok fel van leer tegen de "macht van de elite". "Op het einde van de dag zijn het de aandeelhouders die met het geld gaan lopen. Op het einde van de dag klopt niet de rekening van velen, maar wel de rekening van enkelen", verwees Crombez naar de aangekondigde herstructurering bij ING.

Hij laakte dat de economie van vandaag op leest van de machtigen is geschoeid. "En met deze regering beleeft ze de tijd van haar leven. Onze ministers zijn als marjonetten van de elite", klonk het. Daarbij hekelde Crombez dat de federale regering "oneerlijke beslissingen met een vingerknip" neemt, maar dat "een begin van een eerlijk voorstel" - een verwijzing naar de meerwaardeheffing die CD&V wil - meteen tot een crisis leidde.

"We leven al maanden onder terreurniveau 3. Maar wat oneerlijkheid betreft, gaan we al twee jaar gebukt onder niveau 4", aldus Crombez. Hij vindt het daarom tijd voor een "tegenmacht, die de economie niet alleen goed doet draaien, maar ook ademruimte geeft. Een economie op maat van de mensen". De voorstellen die de partij tijdens haar congres uitwerkte, passen in dat kader.

(Belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!