John Crombez dubbel zoveel afdelingen als Tobback, bijna vier keer zoveel leden

© BELGA
Redactie KW

Zowel huidig SP.A-voorzitter Bruno Tobback als uitdager John Crombez haalde effectief voldoende voordrachten van lokale afdelingen binnen om te kunnen meedingen naar de voorzittersstoel.

Crombez werd wel voorgedragen door dubbel zoveel afdelingen, die samen zowat vier keer meer leden vertegenwoordigen. Dat vernam Belga bij verschillende bronnen. Crombez klokt af op 93 afdelingen die samen goed zijn voor 21.496 leden. Uittredend voorzitter Tobback moet het stellen met 47 afdelingen en 5.723 leden. Voorlopig gaat het wel slechts om voordrachten van de afdelingsbesturen. Bovendien droeg ruim de helft van de sp.a-afdelingen geen kandidaat voor.

Dat het aantal voordrachten sterk uiteen zou liggen, werd de voorbije weken al duidelijk. Terwijl uitdager John Crombez de ene na de andere voordracht binnenrijfde, waaronder die van zowat alle grote afdelingen, liepen ze bij Tobback veel moeizamer binnen. Pas deze week kon ook de Leuvenaar aankondigen dat hij zicht had op de noodzakelijke vijfduizend vertegenwoordigde leden.

West-Vlaanderen 100% Crombez

Crombez en diens running mate Stephanie Van Houtven haalden bovendien vlot voordrachten binnen in alle provincies, terwijl Tobback en Inga Verhaert vooral in Tobbacks thuisbasis Vlaams-Brabant gesteund werd. West-Vlaanderen, de uitvalsbasis van Crombez, zou voor de zittende voorzitter zelfs helemaal een blinde vlek blijven.

Al koopt de Oostendse uitdager met die voorsprong niets. De tellers gaan immers opnieuw op nul voor de eigenlijke stemming door de zowat 55.000 leden. Pas op 13 juni, na de statutair vastgelegde drie maanden van campagne, zal blijken wie de Vlaamse socialisten de komende jaren zal leiden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier