Johan Vande Lanotte wordt wellicht schepen in de volgende bestuursperiode in Oostende

Redactie KW

In een opgemerkt dubbelinterview met burgemeester Jean Vandecasteele in de editie De Zeewacht van Krant van West-Vlaanderen zegt federaal minister Johan Vande Lanotte dat hij in de volgende bestuursperiode zeker naar Oostende terugkomt. Niet per se om er burgemeester te worden, maar hij sluit niet uit dat hij er een schepenambt zal opnemen. “Ondertussen is John er”, zegt hij, doelend op staatssecretaris John Crombez. “We hebben een opvolger in Brussel.”

In het dubbelinterview ‘na het boek’ – het omstreden ‘De keizer van Oostende’ – reageren burgemeester en minister nog even op dat boek en op de persconferentie die de beide auteurs een week geleden gaven.

“Ik vond het boek bangelijk”, antwoordt Johan Vande Lanotte op de vraag wat ‘De Keizer van Oostende’ met hem deed als mens. “Mijn kinderen komen er in voor. Datr is blijkbaar de gewoonte nu. (…) Ik vind dat redelijk klein”.

Laf

Dat de auteurs stelden dat 99,6 procent van hun boek overeind blijft na de weerleggingen van de minister, betwist Johan Vande Lanotte. “Ik vind dat ze quasi niks van wat ik aangetoond heb, weerlegd hebben. Ze zijn ook laf, want verwijzen naar zogenaamde getuigen. Ik heb er geen probleem mee dat ze me willen aanvallen, maar dat ze dan op basis van feiten werken en niet op basis van geruchten.”

Over de weerslag van het boek bij de Oostendse SP.A is burgemeester Vandecasteele vrij gerust. “Ik heb niet de indruk dat dit verhaal voor de mensen een onoverbrugbare kloof is. Integendeel, de hele situatie motiveert iedereen om nog actiever met de campagne bezig te zijn”, zegt de burgemeester.

Lokaal bestuur

De minister is vast van plan om in de komende bestuursperiode terug te komen naar Oostende. “Ik ben er nu 57, ik ga niet tot mijn 63ste minister zijn. Ik keer dus terug, maar er is een duidelijke afspraak. We hebben hier een burgemeester, dus zal ik wellicht naar het schepencollege of naar de Haven trekken. Een precieze datum kan en wil ik er niet op plakken.”

(SR, HH, foto KM)

Het volledige interview in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier