Johan Vande Lanotte wordt burgemeester in Oostende

Johan Vande Lanotte op zijn kantoor in het Oostendse stadhuis. © HH
Redactie KW

Bij handgeklap hebben de leden van SP.A Oostende zich positief uitgesproken voor een bestuurswissel. Schepen Johan Vande Lanotte wordt burgemeester en huidig burgervader Jean Vandecasteele zal zich als schepen vooral toeleggen op openbare werken.

“Mijn groot takenpakket met onder meer openbare werken, mobiliteit, politie, netheid en personeel wil ik herschikken”, zo verduidelijkt Jean Vandecasteele. “Nu Johan Vande Lanotte voltijds in Oostende aan de slag is, biedt dit mij de kans om mijn aandacht vooral op openbare werken – mijn ‘eerste liefde’ – en openbaar groen te richten. Zo zal ik de komende drie jaren de op til zijnde investeringen optimaal kunnen begeleiden. Het Groen Lint, de Oosteroever, de vernieuwing van het station en omgeving, en de afwerking van de buurtrenovaties zullen hierbij voorrang krijgen.”

Coördinator

Johan Vande Lanotte is sinds 1995 gemeenteraadslid in Oostende. Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen veroverde hij een schepenzetel, maar liet zich vervangen zolang hij minister was. Toen hij na de federale verkiezingen minister af was, nam hij meteen zijn schepenambt op. “Oostende komt nu op de eerste plaats”, zegt de nieuwe burgemeester. “De voorbije 20 jaar heeft onze stad grote stappen vooruit gezet, maar we moeten in alles proberen nog beter te zijn; nog meer kwaliteit te brengen.”

Johan Vande Lanotte wordt burgemeester in Oostende

Jean Vandecasteele draagt al 18 jaar de burgemeesterssjerp, maar waarom hij net nu van ambt wisselt met zijn partijgenoot wordt niet toegelicht. “Het heeft alleszins niets te maken met de nakende voorzittersverkiezingen van SP.A nationaal, zoals her en der al gesuggereerd werd”, zo meldt een goedingelichte bron.

Communiceren over de wissel doen beide heren voorlopig niet. “Ze zullen samen de pers te woord staan na de afronding van de procedure”, aldus kabinetsmedewerkster Veerle Dubois. Die loopt langs de procureur, de gouverneur en de minister van binnenlandse zaken. Dat kan weken duren. De huidige burgemeester en de toekomstige zullen dus ofwel tegen de gemeenteraad van 26 juni of die van eind augustus – in juli is er geen gemeenteraadszitting – hun gezamenlijke verklaring afleggen.

(Rio)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier