Johan Vande Lanotte niet te spreken over ‘buitensporige’ reactie oppositie op wijzigingen verslag

© BELGA
Redactie KW

Groen en N-VA vinden dat hij dat verslag ‘vervalste’ door ‘kritische passages’ te laten schrappen.

Economieminister Johan Vande Lanotte (SP.A) vindt dat de oppositie ‘buitensporig’ reageert op de wijzigingen die op vraag van zijn kabinet zijn aangebracht in het parlementair verslag over de invoering van groepsvorderingen. Vande Lanotte liet donderdag de stemming uitstellen van zijn wetsontwerp dat zogenaamde ‘class actions’ of groepsvorderingen mogelijk maakt. Hij deed dat na kritiek van Groen en N-VA in de wandelgangen, die hekelden dat hij hele passages uit het parlementair verslag had laten schrappen. Inclusief ‘kritische opmerkingen’ van Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen).

“Buiten proportie om wetsontwerp te vertragen”

De SP.A-minister heeft geen begrip voor de ‘buitensporige reactie’ op de aanpassingen. Hij wijst erop dat sowieso enkel de diensten van de Kamer het verslag kunnen wijzigen, weliswaar op vraag van parlementsleden en ministers die aan het debat deelnamen. Iets wat op zich niet abnormaal is, om zo nog technische correcties aan te brengen. Volgens het kabinet-Vande Lanotte is er geen kwaad opzet in het spel. “Door het aanpassen van een aantal antwoorden klopten de vragen simpelweg niet meer”, klinkt het. “De minister zal dat nu verduidelijken in de commissie, maar gaat zijn redenering zeker niet aanpassen.”

Vande Lanotte spreekt van ‘politieke spelletjes op de kap van de consumenten’. Zo noemt hij het buiten proportie om ‘zo’n belangrijk wetsontwerp’ te vertragen vanwege aanpassingen in het parlementair verslag.

Doordat Vande Lanotte de tekst van de plenaire agenda liet halen, verhuist de tekst nu terug naar de bevoegde commissie. Is de zaak daar uitgeklaard, dan volgt daarna de plenaire stemming.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier