Johan Vande Lanotte neemt afscheid van nationale politiek

Johan Vande Lanotte. © Belga
Redactie KW

Het zat er al even aan te komen, maar nu hakt voormalig minister en sp.a-boegbeeld Johan Vande Lanotte (60) de knoop door. Hij stopt na 28 jaar met nationale politiek.

“Ik ga mij de komende periode nog stevig mengen in de debatten, maar tot de volgende verkiezingen blijf ik zeker niet”, klinkt het. Vande Lanotte wil zich volledig kunnen concentreren op zijn burgemeesterschap in Oostende.

Volgens Vande Lanotte is zijn afscheid al besproken met sp.a-voorzitter John Crombez. Tegen ten laatste eind 2016 wil hij plaats ruimen voor nieuw bloed. “Eind volgend jaar heb ik de helft van de termijn gedaan. Ik heb mijn kiezers dan niet in de steek gelaten, maar ook de vernieuwing van de partij niet tegengehouden.”

Daarna wil Vande Lanotte zich volledig concentreren op het burgemeesterschap. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 wil hij zich kandidaat stellen, luidt het. “Als de kiezers me dat toelaten, wil ik dat tien jaar lang doen.”

“Kapitein op twee schepen tegelijk”

“Het is goed dat Johan Vande Lanotte knopen wil doorhakken, maar elke dag cumul is er één te veel. In Oostende ligt meer dan genoeg werk op de plank. De Oostendenaars verdienen een voltijds burgemeester”, vindt fractieleider Wouter De Vriendt (Groen). “Een burgemeester staat aan het roer, maar een kapitein kan niet op twee schepen tegelijk staan. De cumul is een teken van oude politieke cultuur, waar we dringend komaf mee moeten maken.”

Bij Groen is de cumul tussen een parlementair mandaat en een lokaal uitvoerend mandaat niet toegelaten. “Ik ben fier op mijn partij en onze principiële houding”, zegt Wouter De Vriendt. “Onze parlementen worden bevolkt door mensen die cumuleren en hun job niet ernstig nemen. Dan hoef je niet verwonderd te zijn over het wantrouwen van de mensen in de politiek. Nochtans zijn er genoeg jonge politici die wél gemotiveerd zijn om een politiek mandaat met beide handen aan te pakken.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier