Johan Sanders blijft in gemeenteraad, maar verlaat het Vlaams Belang

Johan Sanders heeft het gehad met de aanpak van Nancy Six bij Vlaams Belang in Ieper. © a-dvbz
Redactie KW

Het raadslid van Vlaams Belang had het steeds moeilijker om op één lijn te zitten met collega Nancy Six. “Ik ben nooit voorstander geweest van provocatiepolitiek”, zegt hij.

Tijdens de gemeenteraad van maandag liet Johan Sanders (Vlaams Belang) totaal onverwacht één zinnetje vallen: ‘Het zou vandaag best mijn laatste gemeenteraad kunnen zijn‘. Verrassing troef en na de gemeenteraad de vraag, waarom?

Johan Sanders leeft al geruime tijd in onmin met Nancy Six en toen hij tijdens de gemeenteraad Six hoorde aankondigen dat ze een expo rond Mohammedcartoons wil organiseren reageerde hij met die ene zin. Na de gemeenteraad zei Johan ‘Ik ben moegestreden’, want volgens hem stapelen de problemen zich binnen de tweekoppige Vlaams Belang-fractie zich meer en meer op en dit reeds sedert 2012. “Het wordt alleen maar erger”, gaat Johan Sanders verder.

Nancy Six reageerde op de mededeling afgemeten “Het is zijn goed recht ontslag te nemen, maar ik blijf bij de kordate aanpak, en de Mohammedcartoons zullen er komen, hoe dan ook.”

Blijft nu toch als onafhankelijke

Was het na de gemeenteraad vrij duidelijk, dan brachten een nachtje slapen en vooral de vele sympathiebetuigingen van zijn ‘Vlaamse vrienden’ hem tot het besluit toch geen ontslag te nemen. Johan Sanders zal blijven zetelen als onafhankelijke, om de belangen van Vlaming en liefst zij die het wat moeilijk hebben te blijven verdedigen. Hij zal dat niet meer doen maar als lid van het Vlaams Belang, maar wel als vertegenwoordiger van ‘de VlaamseVrienden van de Ieperboog.’

Ik zal geen ander petje opzetten

“Ik besef tenvolle dat het zetelen als onafhankelijke niet zaligmakend is”, zegt Johan Sanders. “Maar ik wil graag voortdoen met wat ik bezig ben in de gemeenteraad. In een constructieve zin, maar kritisch. Lukt dat niet, dan zal ik me opnieuw moeten afvragen in welke richting ik wil, maar zeker is dat ik niet een ander petje zal opzetten en lid zal worden van een andere politieke partij.”

“Maar tezelfdertijd wil ik ook vermijden dat er nog zo iemand van het ‘kaliber van Nancy Six’ in de gemeenteraad zou komen“, stipt Sanders aan. “Ik hou veel van de Vlamingen en ik weet ook dat er problemen zijn met de Islam en op vandaag de vluchtelingen, maar ik wil meezoeken naar oplossingen in plaats van te scanderen vluchtelingen buiten’.”

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier