Jij ook, Brutus?

Renaat Landuyt stelt de kiezers voor een duidelijke keuze: een progressief beleid met SP.A of een conservatieve koers zonder socialisten. © BP
Stefan Vankerkhoven

Alea iacta est. De teerling is geworpen. De Brugse Caesar Renaat Landuyt steekt deze week na lang aarzelen de Rubicon (de reitjes) over en laat eindelijk in zijn kaarten kijken.

In volle beeldenstorm en net nu de laatste twee installaties van de Triënnale met een maand vertraging af zijn, zet SP.A de kiesstrijd in. Terwijl andere partijen al maanden dringen om hun kandidaten in het mediazonnetje te plaatsen, hulde de burgemeester zich tot nu toe in een (veelzeggend?) stilzwijgen.

Bij de voorstelling van zijn verkiezingsboekje ‘Verder met Brugge’ bekent hij ons volmondig zijn grootste vrees: dat zijn huidige coalitiepartner, CD&V’er Dirk De fauw, hem, net als Brutus in het oude Rome, een dolk in de rug steekt en een politiek complot smeedt met N-VA’er Pol Van Den Driessche om Brugge vanaf 2019 te besturen.

Tegelijkertijd herhaalt Landuyt dat hij zijn sjerp afgeeft, als hij één stem minder binnenrijft. Want dat ziet hij als een afkeuring voor zijn beleid.

Het wordt een hete nazomer in de Brugse politiek

Renaat Landuyt stelt de kiezers voor een duidelijke keuze: een progressief beleid met SP.A of een conservatieve koers zonder socialisten. Eén zaak lijkt zeker: een herhaling van een anti-CD&V-coalitie, zoals ten tijde van Frank Van Acker, is uitgesloten. Daarvoor is het politieke water tussen SP.A en N-VA te diep. Ook al klikt het dezer dagen persoonlijk beter met Pol Van Den Driessche, die Renaat Landuyt geregeld in het parlement in Brussel ontmoet, dan met Dirk De fauw. De burgemeester is het kotsbeu dat laatstgenoemde elke nieuwe CD&V-kandidaat, journalist Nico Blontrock op kop, in een persbericht laat zeggen dat met Dirk als burgemeester er opnieuw warmte in het stadhuis komt. Het wordt een hete nazomer in politiek Brugge…