Jean-Marie Dedecker: strategische terugtocht of stuiptrekking?

Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Jean-Marie Dedecker komt voor de verkiezingen van mei alleen in West-Vlaanderen op met LDD.

“We trekken ons terug achter de IJzer, zoals het 100 jaar geleden ook met succes gebeurde,” zei Jean-Marie Dedecker, woensdag in Reyers (heel) laat – de voetbalthriller Oostende-Lokeren was behoorlijk uitgelopen, ook op Canvas, waardoor Reyers laat Reyers heel laat werd.

“Kwestie van overleven”

Een kwestie van overleven, zei hij en hij verwees naar wat N-VA ooit overkwam, toen alleen Geert Bourgeois de verkiezingen voor N-VA overleefde. Sindsdien is het met N-VA alleen maar beter geworden. De Groenen haalden zelfs ooit helemaal de Kamer niet. Het kan dus nog erger, zagen we Jean-Marie hardop denken.

Strategische terugtocht

Waar hij niet aan denkt, is immers opgave. Integendeel, het wordt dus een strategische terugtocht met een haast Vlaamse lijst in West-Vlaanderen. Want behalve hijzelf, Ulla Werbrouck en Ivan Sabbe komen ook Boudewijn Bouckaert en de Glabbeekse burgemeester Peter Reekmans naar West-Vlaanderen om de lijst te versterken.

“Partij in palliatieve zorg”

Zal het iets uithalen? Vermoedelijk wel. De kans bestaat dat, zeker voor het Vlaamse parlement, Jean-Marie Dedecker met een zetel overeind blijft. Voor de Kamer wordt het een dubbeltje op zijn kant. De vraag is natuurlijk of zo’n terugtocht de kansen op overleven op lange termijn vergroot. Of dat het om een stuiptrekking gaat? We verkeren met de partij in de palliatieve zorg, zei Jean-Marie in Reyers laat. De uitkomst van zo’n zorg is duidelijk: het gaat immers om stervensbegeleiding.

Ministers op de rooster

Als Jean-Marie Dedecker dat van die palliatieve zorg meent, dan houdt hij het beter voor bekeken. Dan is zijn manoeuvre niets meer dan een stuiptrekking en bespaart hij zich en veel anderen de moeite van deze verkiezingscampagne. Maar iets zegt ons dat hij en een deel van zijn partij ervan overtuigd zijn dat ze wel een kans maken en dat hij er straks ook nog eens wil voor gaan. Om wat te doen? Om, zoals hij zei, ministers op de rooster te leggen en het spel van de democratie te spelen. We hopen dat we hem op dat vlak mogen geloven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier