Jean-Marie Dedecker gaat voluit voor vrijspraak in zaak over privédetective

© BELGA
Redactie KW

In een tweede dossier stelde Dedecker zich burgerlijke partij tegen Guy G. en diens vriendin Liesbeth S., wegens het organiseren van een perslek. Deze klacht voor laster en eerroof zou verjaard zijn.

De 63-jarige politicus en ex-judocoach Jean-Marie Dedecker gaat resoluut voor de vrijspraak in het proces over de inzet van een privédetective naar de mogelijke rol van Karel De Gucht (Open VLD) bij een sale-and-lease-backoperatie van het gerechtsgebouw in Veurne. Dedecker bestempelde de verklaringen van Guy G., de voormalige voorzitter van LDD Limburg, als vals, terwijl Guy G. Dedecker dan weer beschuldigde. Dat bleek vrijdag bij het proces in de Hasseltse correctionele rechtbank.

De Hasseltse privédetective Marleen C. gaf tijdens de vorige behandeling toe dat ze een mondelinge overeenkomst met Dedecker van 22 november 2008 pas in mei 2009 geformaliseerd had door die door Dedecker op papier te laten handtekenen op datum van 22 november 2008. Het ging eigenlijk om een antidatering van het contract. “U zou mij hoogstens kunnen beschuldigen van enige vorm van naïviteit en dat ik de verkeerde mensen vertrouwd heb”, zei Dedecker vrijdag in Hasselt. Guy G. haalde een handgeschreven verklaring boven en beweerde dat Dedecker de organisator was achter het hele verhaal met de privédetective.

De privédetective kon geen link vinden tussen De Gucht en de vennootschapsstructuur achter onder meer de sale-and-lease-backoperatie van het gerechtsgebouw in Veurne. In haar eindrapport stak ook een handgeschreven nota van de inkomsten van De Gucht, zijn echtgenote en hun zoon. Die inkomstengegevens zou Guy G., de toenmalige voorzitter van LDD Limburg, ontfutseld hebben bij een sociale inspecteur in Hasselt. Guy G. had de nota aan de detective gegeven, die het stuk op haar beurt bij haar eindrapport gevoegd had. Dedecker had die inkomstengegevens niet gevraagd bij zijn opdracht aan de privédetective. De hele affaire betekende het einde van de politieke carrière van Dedecker, die vrijdag in de gangen van het gerechtshof in Hasselt nog strijdvaardig klonk.

De andere beklaagden vroegen de vrijspraak, opschorting of een eenvoudige schuldigverklaring.

Het vonnis volgt op 4 september.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier