Jan Verfaillie uit kritiek op eigen coalitie in Veurne en overweegt politiek einde

"Veurne is niet meer in staat om de essentiële brandweerzorgen toe te dienen", aldus Jan Verfaillie. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Schepen Jan Verfaillie sluit niet uit dat hij in 2018 niet op de CD&V-lijst staat voor de verkiezingen in Veurne.

“De samenwerking binnen de huidige meerderheid is vrij goed, maar toch zijn er een aantal pijnpunten die dringend aangepakt moeten worden”, aldus Jan Verfaillie. Het CD&V-boegbeeld weet nog niet of hij in oktober 2018 opnieuw op een verkiezingslijst zal staan, laat staan dat hij opnieuw de sjerp zou ambiëren. “Ik begin meer en meer de vraag te krijgen wat ik ga doen bij de eerstvolgende stembusgang. Ik ben er nog niet aan uit. Als ik opkom, dan weet ik nog niet of dat als lijsttrekker zal zijn. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 en 2012 was er bij ons geen enkele discussie dat ik de lijst zou trekken, in 2018 is dat een ander verhaal. Overweeg ik een absolute exit? Die kans is vandaag fiftyfifty. Politiek vraagt heel wat opofferingen op privévlak.”

Over de coalitievorming in 2018

Stel dat CD&V en N-VA samen voldoende zetels hebben om een meerderheid te vormen en N-VA biedt Jan Verfaillie de sjerp aan? “Je wisselt ook niet zomaar in je relatie. Op een bepaald moment heb je een bepaalde relatie opgebouwd met een aantal mensen (doelt op Veurne Plus, red.). Als je merkt dat die relatie goed functioneert, dan denk ik dat je los uit de pols kan stellen dat je gaat proberen om elkaar te vinden. Of je elkaar dan ook vindt, is een ander verhaal.”

Over de rol van de gemeenteraad

“Het is frustrerend dat je als gemeenteraadslid nog weinig te zeggen hebt. Als schepen heb je die frustratie ook, want veel bevoegdheden liggen bij de autonome gemeentebedrijven om fiscale redenen. Een stadsbestuur wordt alsmaar complexer en de impact van het schepencollege wordt kleiner. Een gemeente besliste vroeger over alles zelf. De vrije ruimte waarmee je iets kan doen, is altijd maar beperkter. Een jammerlijke evolutie. De politieraad heeft geen slagkracht, want ze heeft geen bevoegdheden meer en keurt enkel het budget goed.”

Over de brandweerhervorming

“Veurne is niet meer in staat om de essentiële brandweerzorgen toe te dienen voor het grondgebied sinds de brandweerhervorming. Vroeger was er permanentie in de brandweerkazerne, vandaag is dat niet meer het geval. De hervorming ging te ver. Veel manschappen haken af en onze nieuw brandweerkazerne met kantoren en slaapvertrekken staat vandaag zo goed als leeg. Ik ging daarover meermaals in discussie, maar dat is een autonome bevoegdheid van de burgemeester. Peter Roose spreekt telkens over het groter geheel als ik dit aan bod breng op het schepencollege. Hij functioneert binnen de brandweerzone. De nieuwe kazerne is nochtans modern uitgebouwd in de vorige legislatuur, dat is vandaag een verlies.”

Over het gebrek aan camera’s op Veurnse wegen

“In onze hele politiezone staat er geen enkele camera voor nummerplaatherkenning, ondanks het feit dat dat al jaren ingeschreven staat in de begroting. We krijgen subsidies van de federale overheid om camera’s te zetten, maar ze staan er niet. Ik geef het politiecollege tot de zomer om de camera’s te plaatsen, anders gaan we intern eens een hartig woordje praten.”

Over hindernissen voor privéverenigingen

“Ik heb problemen met het nogal centralistisch bestuur. Voor privéverenigingen die evenementen willen organiseren, ligt de lat precies hoger dan voor stadsorganisaties. Dat is een subjectief aanvoelen van mij. Heel wat private organisaties zijn verdwenen. We hadden de Sporkinfeesten, het Juice Festival… De laatste jaren is er een tendens van meer openbare en minder privéfestiviteiten in Veurne. Dat was vorige legislatuur anders. Wie iets wou organiseren, kreeg meer faciliteiten.”

Over netheid in Veurne

“Een ander aandachtspunt is de openbare netheid. We mogen niet meer sproeien. Ik vond de twee vorige zomers dat onze stad er erg vuil bijlag. Ofwel maak je dan extra middelen vrij, ofwel laat je het zo. Structurele oplossingen dringen zich op om de groenploeg te versterken en andere prioriteiten te gaan leggen. We mogen geen pesticiden meer gebruiken, maar dan moet je wel een tandje bijsteken.”

Volledig interview deze week in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Veurne/Diksmuide.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier