Jan Jambon licht veiligheidsdossiers toe tijdens event Veurne

Danielle T'Jonck, Luc Coupillie, Rita Gantois, Sander Loones, Jan Jambon, Björn Anseeuw, André Cambier, Wouter Vanlouwe
Redactie KW

Vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon kwam donderdagavond spreken in Furnivent in Veurne.

Op initiatief van de N-VA afdeling Veurne en met de ondersteuning van het Arrondissementeel Bestuur Oostende-Veurne-Diksmuide kwam Vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon spreken over tal van veiligheidstopics waar we met zijn allen van wakker liggen.

Hij bracht een stand van zaken over de vele veiligheidsdossiers, waarin de kracht van verandering werd ingeleid. Zeker 120 teruggekeerde terroristen bevinden zich nog steeds in ons land. Een aantal daarvan zit in de gevangenis, maar de rest is nog op vrije voeten. Waar vroeger een vijftiental verdachten hun identiteitspapieren werden ingetrokken is dat aantal nu bijna op nul gebracht. Er woonden zeker 57 strijders in Molenbeek. Er werden in dezelfde stad ook al 8.000 woningen ‘uitgekuist’ in het kader van ‘het plan Molenbeek’, verduidelijkte de minister nog.

Deze actie is reeds zes maanden aan de gang en duurt nog altijd voort. De gevatte terroristen hielden zich onder meer bezig met drugssmokkel, het vervalsen van identiteitspapieren en wapenhandel. De minister gaf ook een chronologische schets van de aanslagen die in het verleden al zijn gebeurd. De eerste aanslag in Brussel op de Joodse synagoge, de aanslagen in Parijs en Nice, maar ook de zware aanslagen op 22 maart in Zaventem en in de metro kwamen ruim een bod. Ook de actie in Verviers, waar een netwerk werd opgerold en twee IS-strijders werden gedood, werd uitvoerig belicht.

Het verhaal dat onze scherpschutters zich toen moesten behelpen met wapens die in Nederland al jaren werden afgedankt, lokte bij de de 250 toehoorders wel enige reactie uit. Na de uiteenzetting, die ruim één uur duurde, kwamen er enkele vragen uit het publiek. Er volgden enkele korte interpellaties over de vluchtelingenkampen in Calais en de gevolgen voor ons land wanneer deze zullen gesloten worden. Er kwamen nog vragen over de burgerinfiltranten en tot slot over de begroting waar plots een tekort is ontstaan. Ook vragen over de toekomst van de N-VA en het ‘verbelgischen’ van de partij kwamen kort aan bod.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier