Jaar na Plopsa-gate: Kuurns burgemeester nu wel op partijdag

Benoit hief het glas met Hilde Crevits en Wouter Beke. © GF
Redactie KW

Exact een jaar nadat hij in een persoonlijke Facebookpost zijn eigen CD&V-partij kritisch aanpakte, verscheen Kuurns burgemeester Francis Benoit vandaag wél op de familiedag van de christendemocraten.

In een nieuwe post op Facebook legt Benoit uit waarom hij dit jaar wel naar Plopsaland trok. “Het afgelopen jaar is er intern veel veranderd. De Burgemeesterstop werd anders georganiseerd, de interne communicatie verliep veel beter, het contact met de ministers werd verstevigd. Jullie stonden opnieuw open voor echte dialoog”, richt Francis Benoit zich aan partijvoorzitter Wouter Beke. “Ik heb opnieuw de dynamiek gevoeld. We hebben als CD&V gedurfde keuzes gemaakt inzake duurzaamheid, mobiliteit, integratie, ruimtelijke ordening, zorg, onderwijs en economie.”

De burgemeester van Kuurne geeft aan te geloven in een zogenaamde ‘macronisering’ van de partij. “Een partij waar we linkse en rechtse ideeën samenbrengen en in dialoog oplossen”, zo stelt hij. “Mensen worden popularisering en populisme beu. Wij gaan nieuwe netwerken aan. Een centrumpartij is niét dood. Samen met politieke talenten als Sammy Mahdi en Bianca Debaets en de ervaring van Crevits en Geens wil ik onze troeven uitspelen. Stop de mandatenkoningen en geef onze partij frisse, felle en faire gezichten.”

Dreiging blijft

Maar tegelijkertijd waarschuwt Benoit voor micronisering van zijn CD&V. “Ik wil geen woorden, maar daden in het fiscaal debat en het Arco-dossier. We moeten blijven werken aan een duidelijk profiel, onze talenten gebruiken en onze boodschappen beter verkondigen. Het middenveld heeft ons nodig en wij hebben het middenveld nodig. We kunnen politiek pas opnieuw aantrekkelijk maken als we werk maken van een inhoudelijk debat. Het stemrecht voor 16-jarigen moet opnieuw op de agenda.”

Afsluiten doet hij met succeswensen richting zijn partijvoorzitter. “Maar vergeet niet: ik zal altijd rebels blijven. Ten goede, dat zeker.”

(OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier