Izegemse gemeenteraad met nieuwe beslissing over Decof : enkel behoud kan

Jos Remaut

De gemeenteraad keurde voor de tweede keer het planologisch attest voor de herwaardering van de bedrijfssite Decof aan de Noordkaai gedeeltelijk goed. De vorige beslissing van de gemeenteraad, waarin de mogelijkheid tot uitbreiding voorzien werd, werd immers vernietigd.

Schepen Caroline Maertens (N-VA) licht toe. “Eind vorig jaar zette de gemeenteraad al eens voorwaardelijk het licht op groen. Maar de deputatie van de provincie West-Vlaanderen tekende hiertegen beroep aan bij de Vlaamse regering, omdat een uitbreiding van het bedrijf volgens haar strijdig is het met het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Hierop tekende ook Decof zelf beroep aan. Het bedrijf argumenteert dat de opties die het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan vooropstelt voor Decof onvoldoende zijn, omdat een uitbreiding op lange termijn er niet is in vervat. En ook de plannen van Decof op korte termijn, een nieuwbouw en een aanzienlijke toename van de bouwhoogte, passen er niet in.

Op 25 april jl. werd het beroep ingewilligd en werd de vorige gemeenteraadsbeslissing vernietigd door de bevoegde minister. Die vindt, net tegenovergesteld aan de mening van Decof, dat dergelijke grote investeringen hier niet verantwoord zijn, gezien de ligging in effectief overstromingsgevoelig gebied, en herlocatie dus aangewezen is.

Op voorstel van het schepencollege besliste de gemeenteraad nu om het bedrijf te behouden en te bestendigen qua volumes en verharding, al moet men er zich, bij nieuwbouw of herbouw, bewust van blijven dat men hier in overstromingsgevoelig gebied zit. Uitbreiding zit er echter niet meer in.

“Negen maanden verloren”

Filip Lombaert (Groen) : “Spijtig dat in december vorig jaar de beslissing van de Gecoro niet is gevolgd, want nu blijkt dat die er pal op zat, zij zeiden toen al dat enkel bestendiging kan worden toegelaten. Ondertussen hebben we wel negen maanden verloren. We zullen beter moeten leren luisteren naar de deskundigen.”

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) : “Ik vind het, los van alle wetgevingen, onbegrijpelijk dat een zo sterk en zo in Izegem verankerd bedrijf niet kan uitbreiden omdat het toevallig in een watergevoelig gebied ligt. En terwijl men in hetzelfde gebied zomaar mastodonten van windmolens kan neerpoten. En terwijl enkele honderden meter verder, aan Roeselaarse zijde, in het zelfde gebied eigenlijk, nieuwe bedrijfsgebouwen als paddenstoelen uit de grond rijzen, de Roeselaarse zonnekoning Luc Martens heeft duidelijk zijn werk goed gedaan.”

Enkel Vlaams Belang stemde tegen de nieuwe gemeenteraadsbeslissing. Waar nu eventueel opnieuw beroep kan tegen worden aangetekend binnen een welbepaalde termijn.

Meer gemeenteraadsnieuws in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Izegem, van vrijdag 16 september 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier