Izegems schepen Nadia Staes scheurt zich af van SP.A

Nadia Staes keert SP.A nu helemaal de rug toe en zal als onafhankelijk schepen zetelen. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Schepen Nadia Staes zal de rest van de legislatuur als onafhankelijk politicus zetelen. In oktober 2017 liet ze al weten niet langer op de lijst van SP.A te willen prijken, nu keert ze de partij helemaal de rug toe.

Nadia Staes – die in 1994 voor het eerst op een verkiezingslijst van de Izegemse socialisten prijkte – is momenteel schepen van onder andere Milieu, senioren en Duurzaamheid. In oktober 2017 volgde ze ex-schepen Kurt Grymonprez in diens beslissing om zijn lot niet langer aan SP.A te verbinden, maar nu stapt de 53-jarige politica ook uit haar eens zo geliefde partij.

“Ik zetel verder als onafhankelijke, maar zal mijn taken met evenveel inzet blijven uitoefenen tot het einde van deze legislatuur”, benadrukt ze. “Ik heb jaren mijn bevoegdheden met veel ernst en plezier op mij genomen. Ik ben ervan overtuigd dat ik trots kan zijn op de zaken die ik tot nu toe kon realiseren.”

“In november werd de mededeling gedaan dat mijn lidmaatschap vanuit de partij was beëindigd, terwijl ik totaal geen ontslag had genomen. Hallucinant”

Nadia Staes benadrukt dat de werking binnen SP.A sinds de meest recente gemeenteraadsverkiezingen stroef loopt. “Er is gewoon geen samenwerking meer. Ik heb meermaals het gevoel gehad alleen te staan. Met pijn in het hart moest ik eind mei afscheid nemen van mijn collega-schepen Kurt Grymonprez. Nogmaals werd er bewezen dat er geen groepsgevoel is en dat er geen steun voor de eigen mensen binnen de partij is. Ik was toen opnieuw erg teleurgesteld in SP.A en is er iets gebroken. Daarom wilde ik niet langer op de SP.A-lijst van de komende verkiezingen te zien zijn, maar ik wilde mijn schepenambt wel nog tot het eind van 2018 onder SP.A-vlag uitvoeren.”

Situatie alleen maar verergerd

“Sinds mijn beslissing in oktober 2017 is de situatie alleen maar erger geworden”, zegt Nadia. “Op de SP.A-bestuursvergadering van dinsdag 14 november werd zelfs – buiten mijn weten en zonder enige vorm van communicatie naar mij – de mededeling gedaan dat mijn lidmaatschap vanuit de partij beëindigd werd na mijn uitlatingen in de pers. En nu wordt er opnieuw met modder gegooid. In de media verschenen zaken die gewoon niet stroken met de werkelijkheid: er was sprake dat ik afstand nam van het partijbestuur en de werking, terwijl ik nog totaal geen ontslag had genomen. Nu doe ik dat wel, want dit is een tweede signaal dat SP.A me liever kwijt dan rijk is.

“Ik ben zeker niet over één nacht ijs gegaan om als onafhankelijke te zetelen. Als lid van het schepencollege zal ik de meerderheid in Izegem ook blijven steunen en blijf ik me ten volle inzetten voor de bevolking. Ik werd in 2012 door 1.385 Izegemnaars verkozen en die laat ik niet in de steek. Ik zal dan ook loyaal alle afspraken binnen de huidige meerderheid blijven nakomen.”

Frank Duhamel (SP.A): “Vertrek van Nadia was te verwachten”

SP.A-boegbeeld Frank Duhamel reageert ontgoocheld op het vertrek van Nadia Staes. “We betreuren haar beslissing, want ze heeft als schepen jaren goed werk geleverd. Maar in oktober was duidelijk dat ze verder wil met Kurt Grymonprez. Nadia was de laatste maanden ook niet meer te zien tijdens vergadering en andere bijeenkomsten. Wij hadden liever gezien dat Nadia haar schepenmandaat zou neerleggen en als onafhankelijk raadslid de legislatuur zou uitdoen. Het is immers SP.A die haar als schepen liet starten.”

Tijdens het schepencollege van gisterenavond werden de plooien tussen N-VA en SP.A gladgestreken, meldt Frank Duhamel nog. “Alles is uitgepraat en de neuzen staan in dezelfde richting om het afgesproken meerjarenplan uit te voeren. Dat enkele SP.A’ers tegenstemden op de afschaffing van het Comité Externe Relaties en de invoering van de vreemdelingentaks, was omdat dit binnen de meerderheid vooraf niet zo afgesproken was.”