Izegems ex-schepen Kurt Grymonprez wil met politieke beweging STIP mee besturen

V.l.n.r. Jurgen Vandecappelle, Sebastien Vanwynsberghe, Jan Dierickx-Visschers, Dominique Stove, Kurt Grymonprez, Dorine Dumoulin, Nadia Staes, Koen Beirnaert, Jurgen Galle, Sophie Vandamme, Nele De Pelsmaeker en Nico Delecluyse. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Izegem is (alweer) een politieke speler rijk: STIP, het Stedelijk Izegems Project. Ex-schepen Kurt Grymonprez zal de lijst trekken, huidig schepen Nadia Staes prijkt op plaats twee. Beide politici maakten tot voor kort deel uit van SP.A.

Het Stedelijk Izegems Project, kortweg STIP, is geen traditionele politieke partij, benadrukt boegbeeld Kurt Grymonprez. “We willen ook niet aan afbraakpolitiek doen. Ik start dit nieuw verhaal zonder rancune, maar met veel goesting. Ik ben blij dat ik opnieuw een rol van betekenis kan spelen in de Izegemse politieke wereld.”

De nieuwe politieke beweging kwam mee onder impuls van bekende Izegemse Dominique Stove tot stand. “We hebben mensen gegroepeerd die politiek bewogen zijn op de sociale media, sociale plaatsen en in de traditionele media, maar die vooral op een andere manier aan politiek willen doen. Er waren voldoende aanbiedingen van de gangbare politieke partijen, maar wij willen ons eigen ding doen en gaan voor volledige participatie van de burger.”

STIP heeft een duidelijk DNA, zegt Kurt Grymonprez. “Wij willen van Izegem een nog betere plaats maken en zijn uitgesproken onafhankelijk, lokaal, democratisch en staan los van ideologieën en partijpolitiek. Er is geen inmenging van een nationaal politiek orgaan en op die manier hoeven we ons nergens te verantwoorden en kunnen we ook sneller beslissen. Alle strekkingen zullen bij ons gehoord worden. Wij staan dicht bij de mensen en willen honderd procent voor de Izegemnaar werken.”

Kurt Grymonprez: “Ik ben blij dat ik opnieuw een rol van betekenis kan spelen in de Izegemse politieke wereld”

STIP is van plan om de burgers niet alleen inspraak te geven, maar hen ook aan het beleid te laten deelnemen. We willen de Izegemnaar nauw betrekken bij elke beslissing. Als er in een bepaalde straat ingrijpende werken gepland staan, willen we die samen uittekenen. Dat wordt de rode draad bij STIP: de Izegemnaar mee laten beslissen en niet zomaar laten knikken.”

Het logo van STIP, inclusief Izegems Merletje.
Het logo van STIP, inclusief Izegems Merletje.© PVH

De gloednieuwe politieke beweging kan nu al op flink wat bijval rekenen, gezien de grote opkomst tijdens de voorstelling. “Ons doel is dan ook om Izegem straks weer mee te besturen”, steekt Kurt Grymonprez zijn ambitie niet onder stoelen of banken. “Over het aantal zetels spreek ik me nog niet uit, maar na 14 oktober willen we mee de lijnen uitzetten. Dat staat vast.”

Nu al liggen enkele speerpunten vast. Zo wil STIP inzetten op een betere en slimmere ondersteuning van alle Izegemse verenigingen en moeten ook de handelaars en bedrijven de nodige stimulansen krijgen. “We willen bijvoorbeeld wegenwerken vooraf bespreken en ook een financiële compensatie mogelijk maken.”

Op vak van mobiliteit wil STIP van de auto een optie maken en de fiets, het openbaar vervoer en wandelen aantrekkelijker maken. “Maar daarvoor zijn betere voet- en fietspaden nodig en ook de openbare wegen moeten goed onderhouden worden. Ook de stille of trage wegen moeten we verder uitdiepen.”

Een laatste aandachtspunt is het behoud en de verbetering van de stedelijke infrastructuur. “Wij opteren ervoor om de bestaande gebouwen een upgrade te geven, liever dan prestigeprojecten in het leven te roepen. Zo staat voor de site Baertshof nu al een startnota klaar, maar is er nog geen budget voorzien. Geen goed plan, volgens ons.”

STIP kan nu al terugvallen op een tiental mensen die de lijst zal bevolken. Naast lijsttrekker Kurt Grymonprez zijn dat Sophie Vandamme, Nico ‘Quicky’ Delecluyse, Nele De Pelsmaker, Jurgen Vandecappelle, Dorine Dumoulin, Jan Dierickx-Visschers, Jurgen Galle en Sebastien Vanwynsberghe. Dominique Stove is voorzitter van de beweging, Koen Beirnaert fungeert als secretaris.

Nadia Staes: “Weer met vriendengroep aan politiek doen”

De tweede plaats wordt ingenomen door huidig schepen Nadia Staes. Zij scheurde zich onlangs los van SP.A en kiest voluit voor STIP. “De afgelopen jaren kon ik samen met Kurt al vele realiseren in Izegem en dat wil ik ook de komende jaren blijven doen. Ik sta graag tussen de mensen en de voorbije weken kreeg ik erg veel steun van een pak Izegemnaren. Ze vroegen me om mijn hoofd niet te laten hangen en dat zal ik ook niet doen. Ik ben oprecht blij dat ik opnieuw vanuit een echte vriendenploeg aan politiek kan doen. En dat zal góeie politiek zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier