Izegems CD&V-voorman Peter Defreyne overlijdt op amper 52-jarige leeftijd

© Frank Meurisse
Redactie KW

Na een slepende ziekte is Peter Defreyne vrijdagavond gestorven. Hij werd 52 jaar oud.

Peter Defreyne is sinds 2007 als gemeenteraadslid voor CD&V actief, maar nam al sinds 1988 deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. In 2000 schopte hij het tot OCMW-raadslid en volgde hij in 2009 Herman Jonckheere op als voorzitter van de gemeenteraad.

Sinds 1 januari 2013 zetelt hij met zijn partij in de oppositie, waar hij zich tot fractieleider en klankbord van CD&V ontpopte. Hij was in 2012 ook korte tijd provincieraadslid.

Peter Defreyne, die vrijgezel bleef, volgde latijn-wiskunde in het college van Izegem en ging daarna rechten en politieke en sociale wetenschappen studeren in Gent. Daarna werd hij advocaat aan balie in Kortrijk. Hij deed zijn stage bij wijlen André Bourgeois en raakte zo begeesterd door de politiek en de christen-democratie. In 1988 werd hij voorzitter van de Izegemse CVP-jongeren.

Lange tijd had Peter zijn advocatenkantoor in Papestraat, maar enkele jaren geleden nam hij zijn intrek in de prachtige woning van voormalig meubelmaker Laridon in de Gentsestraat, een droom van hem.

Perer is de jongste zoon van Daniël Defreyne, als oud-politieinspecteur ook een erg bekend figuur in Izegem, en Lydie Lagae. Hij heeft nog een broer Carl en een zus Marianne. Zijn vrije tijd spendeerde Peter aan zijn engagement bij Kiwanis Mandeldal en aan toneel spelen : hij stond op de planken bij toneelgilde De Lanteern in Kachtem, waar schitterde in humoristische rollen.

Hij vocht als een leeuw

Dat bleef hij ook doen toen hij een aantal jaren geleden begon te sukkelen met zijn gezondheid. Zijn politieke ambities kregen in 2013 echter een eerste flinke klap te verwerken, een begonnen tumor werd weggehaald, samen met een deel van zijn maag. In januari 2014 werd Peter Defreyne genezen verklaard, maar de maagkanker kwam toch weer op de proppen. In mei vorig jaar kreeg hij dan te horen dat de tumor terug was. “Ik werd van mijn sokkel geblazen door dat nieuws”, zei hij daarover in een interview met deze krant op 30 december 2016. “Ik had met dat scenario echt geen rekening gehouden.”

Peter Defreyne vocht opnieuw als een leeuw tegen de vreselijke ziekte en rond de jaarwisseling had het er alle schijn van dat hij de kanker een tweede keer zou kunnen bedwingen. 2017 zou voor hem man het jaar van de nieuwe start worden en, zo stelde hij, hét moment zijn om CD&V weer in de bestuursploeg te krijgen én de grootste meerderheidspartij te worden.”

Maar het ging niet meer

Het afgelopen jaar was Peter Defreyne nog flink politiek actief. In december 2016 was hij nog een van de katalysatoren achter de 31 punten die CD&V, Open VLD en Groen samen voorstelden om Izegem weer op het juiste spoor te zetten en bij de zaak rond het ontslag van schepen Kurt Grymonprez (SP.A) stapte hij misnoegd op uit de deontologische commissie die zich over de kwestie moest buigen. De afgelopen gemeenteraadszittingen was Peter echter niet meer te zien in het Meilief. Fysiek te zwak en te ziek, klonk het bij enkele intimi uit zijn omgeving.

Peter Defreyne werd tijdens zijn laatste dagen thuis met de beste zorgen omringd, bijgestaan door zijn ouders. Amper twee jaar nadat Peter in de gemeenteraad nog een indrukwekkende laudatio gaf naar aanleiding van het overlijden van André Bourgeois, is hij zijn grote voorbeeld en leermeester nu zelf gevolgd naar de eeuwigheid.

(PVH-JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier