Is de winst van N-VA gelijk aan de som van het verlies van Vlaams Belang en Lijst Dedecker?

Foto SB © STEFAAN BEEL
Redactie KW

De vraag ligt natuurlijk voor de hand: N-VA wint fors in West-Vlaanderen, Lijst Dedecker verdwijnt en Vlaams Belang hangt in de touwen.

Op het eerste gezicht ligt ook het antwoord voor de hand. Want mathematisch klopt het natuurlijk: N-VA wint in het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen 5 zetels. Lijst Dedecker had er 3 en verliest er dus 3. Vlaams Belang had er 3 en houdt er maar 1 meer over.

Er is natuurlijk ook het verlies van de CD&V-zetel van Jan Verfaillie. Die gaat naar SP. A, naar Tine Soens.

Federaal

In de federale Kamer wint N-VA in onze provincie 2 zetels. Lijst Dedecker verliest daar zijn zetel en Vlaams Belang houdt er evenmin een West-Vlaamse vertegenwoordiger over. De overige partijen houden wat ze hadden.

Wachten op analyses

Wat mathematisch klopt, wil evenwel nog niet zeggen dat het ook in werkelijkheid zo is dat de mensen die vorige keer voor Vlaams Belang of Lijst Dedecker stemden, nu in groep zijn verhuisd naar N-VA en dat een deel van de CD&V-kiezers oranje ruilden voor rood. Mensen zullen meer en diverser dan hier nu zichtbaar is, de ene partij voor de andere hebben geruild. Maar… het plaatje klopt te duidelijk om niet te stellen dat N-VA voor een groot deel Vlaams Belang en Lijst Dedecker bij ons heeft leeggehaald.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier