Ingelmunster neemt massaal afscheid van ereburgemeester Rik Vankeirsbilck

Een zicht op een overvolle kerk. © FODI
Redactie KW

Woensdagvoormiddag was de Sint-Amandskerk in Ingelmunster veel te klein voor de afscheidsplechtigheid van ereburgemeester, erevolksvertegenwoordiger en erekamervoorzitter Eric ‘Rik’ Vankeirsbilck, die vorige week woensdag 16 augustus na een hartfalen overleed in het ziekenhuis in Kortrijk.

Om 10.30 uur vond de begrafenisplechtigheid plaats, maar veel eerder stonden er al mensen aan de kerk om toch maar op tijd te kunnen zijn voor de begroeting en om zeker ook een stoel te kunnen bemachtigen. Daarvoor werd het lichaam van de burgemeester overgebracht – onder politiebegeleiding – van het funerarium Callewaert-Vandevyver in de Oostrozebekestraat tot aan de Sint-Amandskerk. Eén dag voor de begrafenis werden er door de gemeente nog tientallen stoelen bijgezet in de kerk, zodat er 650 mensen konden neerzitten. Er werden ook vier projectieschermen opgesteld. Enkel binnen, niet buiten de kerk.

De prominenten kwamen samen aan bij het gemeentehuis. Net voor vertrek ondertekenden onder andere Siegfried Bracke (voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers), gouverneur Carl Decaluwé en eregouverneur Paul Breyne nog het rouwregister in de hal van het gemeentehuis. Met voorop het brandweerkorps ging het met de prominenten in stoet naar de Sint-Amandskerk. Onder de aanwezigen in de stoet ook diverse burgemeesters en ereburgemeesters uit de regio. Tijdens de kerkdienst was de pastoor-hoofdcelebran Ludwig Dubaere, bijgestaan door diverse priesters, norbertijnen, deken Herman Lecluyse, prelaat Jos Wouters (abt van Averbode) en Jozef Bekaert (ceremoniaris). Het was al 11.15 uur toen de offerande van start ging.

De prominenten - met op kop Siegfried Bracke (voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers), burgemeester Kurt Windels en gouverneur Carl Decaluwé - gingen in stoet naar de kerk.
De prominenten – met op kop Siegfried Bracke (voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers), burgemeester Kurt Windels en gouverneur Carl Decaluwé – gingen in stoet naar de kerk.© FODI

Na het slotgebed was er een woord van drie kleinkinderen. Er waren ook toespraken van burgemeester Kurt Windels, Geert Verstraete (CD&V) en Stan Leysen (ACV). “Vandaag komt Ingelmunster U groeten”, sprak Kurt Windels. “Uw mensen, uw gemeente. Ingelmunster groet zijn burgemeester. Hoewel je al een tijdje afscheid had genomen van het ambt zelf, het burgemeesterschap bleef aan u kleven. Burgemeester zijn is een opdracht voor het leven. Je wordt het en je blijft het. Jij bent altijd burgemeester gebleven.”

Een enorme discipline, plichtsbewust en vooral iemand met veel respect voor de menselijke waardigheid

De huidige burgemeester stond ook stil bij Rik Vankeirsbilcks beleidstermijn van ruim twintig jaar in Ingelmunster en de sterke evolutie. “De bevolking groeide aan, er werd stevig gebouwd, de lokale economie kreeg een boost. Het spreekt voor zich dat de dienstverlening niet achter kon blijven. Dienstverlening was een kernwoord. Het gemeentehuis is uw realisatie en onder uw impuls kwam er ook een sportcentrum. Uw visie was duidelijk: een vitale dorpskern, met veel faciliteiten. Je maakte ook plannen voor de aanleg van de ring. Burgemeester, ik ben bijzonder trots dat ik uw werk verder mag zetten in een gemeente die u uit de klauwen van de fusies wist te houden. Onze autonomie die we hoog in het vaandel dragen, hebben wij aan u te danken… Vandaag laten we u gaan, voor uw nieuwe wandeling. Maar weet, wij zullen voor uw, voor ons Ingelmunster zorgen. Ons leven lang, net zoals u deed…”

Het bidprentje met ook het hert van Ingelmunster erop.
Het bidprentje met ook het hert van Ingelmunster erop.© FODI

Geert Verstraete (CD&V-voorzitter Ingelmunster) zei in zijn toespraak: “Onze burgemeester is gestorven. Dit droevig nieuws verspreidde zich vorige woensdag als een lopend vuur over de gemeente. Typerend voor Rik dat hij nog altijd zo werd benoemd door veel dorpsgenoten, heel respectvol en dankbaar voor wat hij voor de gemeente heeft betekend. Ook in het straatbeeld zal het er anders uitzien, want jarenlang kwam je Rik steevast tegen op straat. Met een stevige tred, opmerkzaam voor alles om zich heen, iedere mens knikte hij vriendelijk een goeiedag toe, maar evenzeer zag hij iedere losse tegel. Rik was ook altijd beschikbaar, altijd luisterend, heel vaak met een knipoog, een beetje guitig zelfs, maar hij had het altijd over alles en over iedereen in een positieve benadering. Hij stond onze partij heel vaak met raad en daad bij. Hij was de norm die wij ook wilden hanteren. Een enorme discipline, plichtsbewust en vooral iemand met veel respect voor de menselijke waardigheid. Aan hem trokken wij ons op om aan politiek te doen. Tot voor enkele maanden was hij nog actief in ons bestuur. Hij drong nooit zijn ideeën op, maar iedereen luisterde met volle aandacht. Wij zijn heel dankbaar dat wij met zo’n man hebben mogen samenwerken. Bedankt voor alles meneer de Burgemeester.”

Omstreeks 12.30 uur – twee uur na het begin van de kerkdienst – startten de motards van Midow en werd de kist van Eric naar buiten gedragen. Daarna ging het in stoet naar de Gravenkapel op het gemeentelijk kerkhof, waar een laatste eerbetoon werd gehouden.

(PADI)

De ereburgemeester werd op zijn laatste tocht begeleid door motards van politiezone Midow.
De ereburgemeester werd op zijn laatste tocht begeleid door motards van politiezone Midow.© FODI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier