Ingekorte gemeenteraad in Kortrijk om voetbal te kunnen zien

Redactie KW

Op 13 juni is er gemeenteraad in Kortrijk en het lijkt een korte te worden : er staan 18 punten gepland. Bovendien werd de vraag gesteld geen aanvullende punten in te dienen.

Dat er in de gemeenteraad heel wat voetbalfans zetelen, is een publiek geheim. Het is dan ook niet verwonderlijk dat velen maandag tegen 21 uur willen afronden. De agenda werd in die zin ook opgesteld : 21 punten, waarvan vele niet voor discussie vatbaar zijn. “Een bewuste keuze”, stelt Piet Lombaerts (N-VA), voorzitter van de gemeenteraad. “Vorige maand kwam de vraag om in functie van de EK-wedstrijd België-Italië de raad te verzetten, maar daar was ik geen voorstander van. Om de raadsleden toch de kans te geven een deel van de match te zien, hebben we de agenda aangepast. Niet-dringende punten hebben we op de agenda van juli gezet.

Opvallend is ook dat er nauwelijks aanvullende vragen werden ingediend. “Ik heb de fractieleiders gevraagd het aantal aanvullende vragen op zijn minst in te perken, ook in functie van België-Italië. Het is beter om volgende maand bepaalde debatten uitgebreid te kunnen voeren dan het onderwerp maandag aan te snijden en geen adequaat antwoord te krijgen of voor een zaal te spreken waarin het merendeel naar het scherm van een tablet of smartphone zit te kijken…”

Zowel Groen als CD&V heeft echter vragen bij deze gang van zaken. Matti Vandemaele (Groen) : “We krijgen als oppositiepartij maar eenmaal per maand een forum en nu worden we ook nog eens afgeremd. Daarom heb ik toch een aanvullende vraag ingediend. We worden als raadslid goed betaald en we zijn verkozen om de stad vooruit te helpen. België-Italië is bovendien de eerste match van de Rode Duivels. Moest het nu de finale zijn…”

halfslachtig

Hannelore Vanhoenacker (CD&V) : “Vorige maand vroeg partijgenoot Patrick Jolie of de raad verzet kon worden. Dat bleek niet mogelijk. Voor mij was dat geen probleem, net als voor de andere fractieleiders. Maar dan zorgt het stadsbestuur er wel voor dat er een schamele agenda wordt voorgelegd en er gepleit werd geen aanvullende vragen in te dienen. Onze fractie heeft er toch twee ingediend. Ofwel vindt er een volwaardige raad plaats, ofwel geen. Dit is een halfslachtige oplossing…” (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier