Infomarkt over nieuwe Brugse bedrijventerreinen en voetbalstadion

Stefan Vankerkhoven

Ruimte vlaanderen organiseert deze namiddag in het gemeentehuis van Zedelgem en donderdag in Brugge (naast het Huis van de Bruggeling) een infomarkt over de afbakening van het regionaalstedelijk gebied Brugge. Elf milieu- en natuurverenigingen hebben al bezwaar ingediend.

Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (grup) bepaalt voor de komende decennia waar er mag gewoond, gewerkt en aan recreatie gedaan mag worden in het grootstedelijk gebied Brugge. De drie gemeentebesturen van de betrokken zone – Brugge, Zuienkerke en Zedelgem – zijn het plan alleszins genegen. De Zedelgemse schepen Patrick Arnou is bijgedraaid sinds 2011, omdat de plannen voor een voetbalstadion verlegd zijn van de Chartreuse in Sint-Michiels naar Sint-Pieters.

De plannen voorzien trouwens ook een woonproject aan de Lac Van Loppem en een nieuwe bedrijvenzone in de wijk Sint-Elooi in Zedelgem.

Onteigening

80 eigenaars van landbouwgrond langs de Blankenbergse Steenweg zullen onteigend worden om plaats te maken voor een bedrijventerrein en een nieuw stadion voor Club Brugge. Elf milieuverenigingen proteteren tegen de aantasting van de groene gordel en het verlies aan poldergrond. Wellicht zullen ook enkele boeren bezwaar aantekenen. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 10 februari.

Infomarkt over nieuwe Brugse bedrijventerreinen en voetbalstadion
© Benny Proot

Burgemeester Alain De Vlieghe van Zuienkerke is pro, op voorwaarde dat er mobiliteitsmaategelen komen die verhinderen dat voetbalsupporters wildparkeren in de Vagevuurwijk en dat de lawaaihinder beperkt wordt. Op de voetbalsite komen er 7.200 parkeerplaatsen die ook door personeel en klanten van de nabijgelegen, toekomstige bedrijven zullen kunnen gebruikt worden.

De Brugse burgemeester Renaat Landuyt hoopt dat er nu eindelijk licht aan het uiteinde van de tunnel komt : “Deze plannen zijn van cruciaal belang voor de verdere ontwikkeling van de Brugse regio. Het is eveneens belangrijk dat Club Brugge sportief kan groeien.”

2020

Tegen de zomer moet de Vlaamse Regering de bezwaren evalueren en een definitieve belsissing nemen. Dan volgt de onteigening en moet een bouwaanvraag ingediend worden. Club Brugge hoopt tegen het seizoen 2020-21 in een nieuw stadion voor 40.000 toesdchouwers te kunnen spelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier