In september 2017 starten werken aan nieuw trein- en busstation in Veurne

Jos Remaut

Dat vernam federaal Kamerlid Sabien Battheu (Open VLD) van minister Jacqueline Galant (MR), bevoegd voor het spoor.

Van deze bouwwerken zal ook gebruik worden gemaakt om de perronuitrusting te moderniseren, en er wordt ook werk gemaakt van een parking en een fietsenstalling.

Ook in een aantal andere stations in de Westhoek staan voor de komende jaren belangrijke werken op de rol. Sabien Battheu : “Dit jaar nog wordt het dienstgebouw van het station in Poperinge gerenoveerd en zal het schrijnwerk vernieuwd worden. In tegenstelling tot eerdere berichten, zullen er aan het stationsgebouw zelf geen werken gebeuren. De uitbreiding van de parking met 48 plaatsen komt er in 2017″.

“Afhankelijk van de ontsluiting van de parking aan de kant van de Esenweg, wordt er in Diksmuide een parking van 150 plaatsen gerealiseerd. In afwachting hiervan, is er een tijdelijke parking in gebruik. In 2017 wordt er werk gemaakt van een stalling voor 140 fietsen. Samen met Infrabel bekijkt de NMBS de planning voor het vernieuwen van de perrons.”

Volgende maand sloop goederenloods

Aan het station te Ieper is er de voorbije jaren heel wat gerealiseerd. Een volgende stap is de sloop van de goederenloods, volgende maand al. De planning voor de uitvoering van de vernieuwing van de perrons is ook voor Ieper nog in de fase van onderzoek, samen met Infrabel.

Nadat in Kortemark een eerste fase van werken werd voltooid in 2013, volgt een tweede fase in 2017-2018. De toegang van de parking moet nog vernieuwd worden, en er wordt verder gewerkt aan de overdekte fietsenstalling en de trapoverkapping aan de kant van het stationsgebouw.

“Ontdubbeling lijn 69 blijft mogelijk”

Tot slot geeft Sabien Battheu nog mee dat de minister haar verzekerd heeft dat een ontdubbeling van de spoorlijn 69 tussen Komen en Poperinge in de toekomst nog altijd mogelijk blijft. “Deze optie wordt niet gehypothekeerd door de grote vernieuwingswerken aan het spoor die op dit baanvak momenteel worden uitgevoerd tijdens de weekends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier