“In de supermarkt wordt gevochten om Trump”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Op Hawaï vinden we Patricia ‘Patsy’ Vanfleteren uit Gullegem.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

Patsy (51) studeerde aan Spes Nostra in Heule en aan het vormingsinstituut Handel A1 en hondentrimmen. Ze woont al 26 jaar in de VS, twee jaar geleden werd ze weduwe. “Toen ik in 1990 op vakantie ging naar Amerika ontmoette ik in de streek van Seattle de voorzitster van de hondentrimmersassociatie. Ik had toen mijn eerste jaar hondentrimmer achter de rug. Die voorzitster stelde voor dat ik na mijn studies naar Seattle zou trekken waar ik in trimsalons aan de slag kon. Ik zou hen er de Europese stijl aanleren, zij mij de Amerikaanse. In juni 1991 ben ik met een visum voor zes maanden vertrokken naar de VS. Ik werd er lerares aan de hondentrimschool van Seattle, zeven jaar lang. Toen echter werd ik allergisch voor honden en moest ik iets anders gaan doen.”

Schoolbus besturen

“Ik had mijn eigen zaak in vrachtvervoer door de VS en Canada, maar ben vorig jaar, op mijn 50ste, met pensioen gegaan en naar het meest zuiderse puntje van Hawaï verhuisd. Daarvoor woonde ik in de staten Washington, Ohio, Pennsylvania en in New York City. Vandaag ben ik nog een paar uur per dag bestuurder van een schoolbus.”

“De haat in dit land neemt angstwekkend snel toe”

“Sinds de verkiezing van Donald Trump heb ik veel haat en ruzie gezien. Mensen zijn in twee kampen verdeeld. Onder Obama hadden we een ziekteverzekering, positief, zeker voor een kleine zelfstandige. Maar Trump is dat allemaal aan het vernietigen. Ik zie mensen goede vrienden verliezen, omdat je ofwel voor Trump bent ofwel helemaal tegen. Geef mij maar Obama terug!”

Strengere controles

“Sinds 1997 ben ik Amerikaans staatsburger, toch kan het zijn dat ik straks, als ik terug de VS binnen wil na een bezoek aan mijn moeder op de Canarische eilanden, problemen ondervind. De controles zijn veel strenger geworden en ik mag dan wel Amerikaan zijn, mijn familienaam is nog steeds Belgisch.”

Hawaï valt nog mee

Ik zeg niet dat Trump een slecht mens is, maar als hij op tv komt, kijk ik niet. Ik kan zijn gezicht niet zien. Trump is overal. Zelfs in de supermarkt zijn mensen over hem bezig, en daar ontstaan dan ruzies en zelfs gevechten over. De haat is zo enorm aan het groeien in ons land dat het benauwend is. Gelukkig is het op Hawaï nog lang niet zo erg als elders in het land.”

“Ik leid hier een rustig leventje, in het paradijs, mijn kleine huisje off grid – voorzien van zonne- en windenergie. Ik heb van niemand iets nodig en overzie op de flank van de Mauna Loa van 1.350 meter hoog de hele kustlijn. Ik ben Amerikaan en trots daarop maar in mijn hart nog altijd Belg. Ik zou wel nooit meer in België willen wonen omdat daar alles zo haastig gaat. Mensen vertrappelen je aan de kassa in de winkel. Ik kan het gewoon niet aan, altijd dat gevecht om de eerste te zijn.”