IN BEELD Ruim 3.500 flaminganten wonen IJzerwake bij

28/08/16 om 14:10 - Bijgewerkt op 29/08/16 om 08:31

Zowat 3.650 mensen zakten zondagmiddag af naar het monument van de gebroeders van Raemdonck in Steenstrate. Het thema van de vijftiende IJzerwake: 'De maskers af'.

Er waren speeches, muziek, zang, mime en dans. Als tussendoortjes waren er de massazang en kooroptredens waarbij de 'De Blauwvoet' en andere liederen massaal werden meegezongen. Op de herdenkingsweide ook een aantal prominenten: Bert Vermeulen, Maxim Deweerdt, Ewout Deforche, Lieve Maes en Tom Van Grieken.

Na het aanbrengen van de jaarvlag onder begeleiding van doedelzakspelers begon men klassiek met de eucharistieviering om vervolgens op de sprekers, voorzitter Wim De Wit en oud-parlementslid Bart Laeremans over te schakelen. "De noodzakelijke investering van 75.000 euro voor de aankoop van de Van Raemdonckhoeve en aanpalende gronden werd op minder dan drie maanden gerealiseerd, waarvoor oprechte dank", opende de IJzerwake-voorzitter Wim De Wit zijn speech.

De maskers af

"Na de Eurocrisis kregen we de Brexit. Verhofstadt en Juncker met 'meer Europa' slaan dus echt de bal mis. Er is een andere Europese aanpak nodig. Net zoals de vluchtelingencrisis waarbij onze voorouders tijdens hun vlucht niet naar de andere kant van Europa trokken. Momenteel is het geen vluchtelingencrisis maar een asielinvasie die onze identiteit bedreigd. Ook de terreur geeft ons een tegenstrever die openlijk de ondergang van onze samenleving nastreeft. 'IS' moet eerst in Europa vernietigd. Wij staan en gaan voor een vrij en onafhankelijk en Republikeins Vlaanderen, zoals het was in 1815", stelde Wim De Wit.

Daarnaast klaagde hij ook een aantal onrechtvaardigde ongelijkheden aan tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel, daarbij de regeringspartijen mede de negatieve koek toewijzend. "De maskers vallen stilaan af."

"Brussel meer Vlaanderen"

"Ik sta hier met schroom en erkentelijkheid voor het offer van de vele jonge mensen, vaak vrijwillig het belangrijkste dat ze bezaten 'hun leven' gaven om hun volk en hun land te beschermen", opende Bart Laeremans. In de huidige onveilige wereld gaat de strijd voor veilige grenzen heviger dan ooit. De bevolkingsexplosie in en rond Brussel, een gevolg van een jarenlang 'open grenzen beleid' leidt tot razendsnelle ontnederlandsing. In 2004 spraken 58% van de jonge moeders in Halle-Vilvoorde nog Nederlands en nauwelijks 11 jaar later was dit 47%. Of hoe we achterwaarts marcheren", haalde Laeremans aan.

Verder stelde hij de werking van de bouw- en woongebieden, de uitbreiding Brussel en het verfransen van de hoofdstad aan de kaak. "Brussel moet meer Vlaanderen worden en streven naar een eigen Vlaamse natie. Dit is de boodschap die we met het grootste enthousiasme moeten doorgeven aan de nieuwe generatie", besloot Laeremans, waarna met een reuze bloemenhulde en het zingen van de Vlaamse Leeuw de 15 IJzerwake kleurvol werd afgerond.

(RB)