“Ik moet af en toe terug naar België”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Sander Vanoutryve (26) uit Izegem is ‘personal trainer’ in Colorado. Binnenkort start hij de opleiding tot politieagent.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

“In augustus 2010 ben ik naar Amerika vertrokken om er te studeren en College Basketball (NCAA) te spelen”, vertelt Sander. “Na vier jaar had ik mijn bachelor in recreation management met specialisatie in fitness op zak van de Lock Haven University in Pennsylvania. Tijdens die periode als student-atleet ontmoette ik de vrouw met wie ik in augustus 2015 in Pennsylvania ben getrouwd.”

Wil naar de SWAT-eenheid

“Nadat ik mijn green card had ben ik begonnen als personal trainer in Pennsylvania tot we naar Denver in Colorado verhuisd zijn. We zijn naar hier gekomen omdat mijn echtgenote een studiebeurs kreeg aangeboden om aan de universiteit van Denver voor haar master in sociaal werk te gaan. Sinds juli 2016 wonen we hier met onze hond Radja.”

“Ik ben bezig aan mijn laatste paar weken als personal trainer. Daarna kom ik op vakantie naar België en wanneer ik terug in Denver ben, begin ik aan de politieschool van Northglenn de opleiding tot politieagent. Ik wil op termijn doorgroeien naar de SWAT-eenheid van de politie.”

“Niemand behandelt me anders sinds Trump president is geworden. Al mijn klanten en vrienden vragen wel wat mijn familie en vrienden in België denken van de nieuwe president. Het enige dat ik doe is mijn hoofd schudden na zijn zoveelste domme uitspraak.”

“Ik kan enkel mijn hoofd schudden als hij weer eens een domme uitspraak doet”

“Het politieke nieuws volg ik af en toe. Maar dan wel via Belgische sites, want de nieuwszenders hier zijn zeer gekleurd: het nieuws op het ene kanaal kan totaal verschillen van dat op een ander.

Amerika is tweede huis

“Ik voel me zeker en vast nog Belg, een Izegemnaar in hart en nieren. Dat zal nooit veranderen, zelfs al vraag ik dubbele nationaliteit aan. Ik zal altijd eerst Belg zijn, Amerika is mijn tweede thuis. Er zijn positieve en negatieve dingen aan zowel België als Amerika. Hier is het zeer goed als je carrière wil maken. Maar dan mis ik natuurlijk mijn familie en vrienden, de cultuur, het eten…

“Ik kan hier voor de rest van mijn leven wonen, maar moet minstens één keer per jaar terug naar België kunnen gaan om mijn familie en vrienden te zien en om een paar weken te ontspannen. Hier is alles go go go, in Europa is de levensstijl meer relaxed en meer gefocust op genieten van het leven.

Eens ik op pensioen ben, zie ik me zeker terugkeren naar Europa. Zelfs al is het naar een buitenverblijf in Italië of in België – dat voelt raar om te zeggen, een buitenverblijf in het land waar je bent opgegroeid. Maar dat is natuurlijk nog veraf. En nu ik getrouwd ben, ligt die beslissing niet alleen meer bij mij.”