“Ik kan niet geloven dat Trump een slecht mens zou zijn”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Bruggeling Kurt De Klerck woont in Alabama.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

Kurt is 41 en afkomstig van Brugge. Hij leerde zijn vrouw Mandy in 2008 kennen en verhuisde eind 2011 naar Alabama. Samen hebben ze drie kinderen: Emily (13), Hannah (11) en Joshua (4). “In de VS werkte ik eerst voor een onderhoudsfirma, die huurhuizen nakijkt voor de nieuwe huurder erin komt. Dat gaat om schilderen, timmeren, loodgieterij… Eind 2014 startte ik mijn eigen schildersbedrijf op: The Belgian painter LLC.”

Family man

“Mijn mede-Amerikanen – ik ben Amerikaans staatsburger sinds 2016 – hebben mij als buitenlander nooit slecht bekeken. Ik kan echter enkel spreken voor Alabama. Je moet de VS zien als Europa: een Griek is geen Belg, een inwoner van Alabama geen Californiër. De mensen hier zijn altijd razend enthousiast en nieuwsgierig als ik hen vertel dat ik geboren en opgegroeid ben in België.

“Hier in de VS hebben we links en rechts nieuws. Ik vind dat goed omdat je zo de kans krijgt om meningen van beide kanten te horen. Voor zover ik weet wordt in België alles te veel gepusht van links, dat laat een heleboel mensen op hun honger zitten…”

“Belgen hebben er geen idee van hoe goed ze het hebben”

De Vlaamse kranten lees ik online en ik merk dat negatief nieuws over Trump vaak in de verf wordt gezet. Ik ken de man niet persoonlijk maar kan niet geloven dat het een slecht mens is, volgens mij heeft elke president het beste voor met de Verenigde Staten. Maar het nieuws volg ik niet zo vaak, ik weet wat er in de staat gebeurt maar niet altijd federaal. Als family man geniet ik meer van een goeie film met m’n gezin na een harde dag werken.”

Verdraagzame staat

“Wie Alabama zegt denkt misschien aan onverdraagzaamheid en racisme, de staat draagt de littekens van z’n verleden. Er is echter veel veranderd: we hebben veel Mexicanen hier en zwarte Amerikanen. Iedereen leeft en werkt samen, je komt automatisch in contact met elkaar. Wij hebben buren van alle rassen en komen goed overeen, veel mensen hebben hun eigen bedrijfje en we werken allemaal voor elkaar. Ik denk zelfs dat Alabama het wat verdraagzaamheid betreft beter doet dan de meeste andere staten, net door de diversiteit.

“Ik ben blij dat ik in mijn leven de kans heb gekregen om andere horizonten op te zoeken. Andere mensen, eetgewoonten, zoveel moois te zien: het verrijkt mijn leven enorm. Ik denk dat we in Alabama gaan blijven tot ons pensioen, dan zouden we verhuizen naar de Caribische eilanden om onze oude dag te slijten.”

Eén week vakantie per jaar

“Ik kom af en toe terug naar België om familie te bezoeken. Ik wou dat ik dat vaker kon doen maar dat laat het werk niet toe. Een Belg heeft er geen idee van hoe goed hij het heeft. Hier start je met één week betaalde vakantie per jaar. Kan je iets meer vrij nemen? Ja hoor, maar dan onbetaald…”

Vandaag voel ik mij 50% Belg en 50% Amerikaan, al denk ik dat dat ‘Amerika-percentage’ in de toekomst nog zal stijgen. Ik begin zaken uit België te vergeten en nieuwe dingen als normaal te beschouwen.”