Ieperse CD&V-jongeren krijgt topplaatsen op verkiezingslijst

Een delegatie van Jong CD&V-Ieper met Fien Boeve, Korneel Maes, Thijs Morlion, Yari Saelens, Sien Vandamme, Dylan Maelstaf, Katrien Desomer, Stephen Lernout en Brecht Vangheluwe. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Bij Jong CD&V Ieper staan 15 jongeren te springen om bij de verkiezingen een rol van betekenis te spelen. Lijsttrekker Katrien Desomer laat nog niet in haar kaarten kijken, al lijkt een derde plaats voor voorzitter Korneel Maes meer dan waarschijnlijk.

Met de onverwachte terugtrekking van schepen Dominique Dehaene uit de lokale politiek vanaf 2019 verloor CD&V Ieper een van haar belangrijkste pionnen in de verkiezingsstrijd van oktober. Maar niet getreurd, aan de poorten van de lokale politiek staat al een nieuwe generatie te kloppen.

Jong CD&V Ieper werd nieuw leven ingeblazen in april vorig jaar. Voorzitter is Korneel Maes (28). Hij groeide op in Vlamertinge, maar woont nu in de Ieperse Ligywijk samen met vriendin Fien Boeve. Hij is de zoon Rita Depover van het ACV en Marc Maes, die steeds voor De Lovie gewerkt heeft. “Het begon met een drink in april, maar in mei nodigden we Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere uit”, vertelt Korneel Maes. “In juni gingen we naar het Blokcentrum met fruit.”

“Nu werken we volop inhoudelijk aan ons programma”, vervolgt Korneel. “Daarvoor zitten we samen met andere mandatarissen, maar we willen wel met onze eigen speerpunten naar de verkiezingen trekken.”

Sportaccommodatie

“Zeker sport wordt een belangrijk thema”, pikt Yari Saelens (18) in. Hij is een van de jongste trekkers van Jong CD&V. “We willen het binnenzwembad, als dat mogelijk is, renoveren. We hebben ook eens gesproken over kasseien en wat we daarmee zouden willen doen. Over het centrum durf ik me nog niet uitspreken, omdat het een historisch centrum is. Het gaat vooral om Vlamertinge en Boezinge. De mensen die daar wonen zijn niet content met de kasseien. Misschien is het wel eens tijd om daar iets aan te doen.”

“We hameren ook op de klassiekers: ruimte om te spelen en te ravotten. Voldoende speelpleintjes en sportpleintjes in de wijken en goede infrastructuur voor sportgroepen”, vult Korneel aan.

“De lichten aan het station moeten beter functioneren. Dat staat bij iedereen op het lijstje”

Wat bezielt een jonge gast van 28 om in de politiek te gaan. “Politiek is iets dat me al langer interesseert”, vertelt Korneel, die geschiedenis studeerde en nu werkt bij de FOD Financiën in Kortrijk. “In 2012 zag ik verschillende vrienden en studiegenoten op lijsten staan. Toen dacht ik: dat wil ik ook doen. Je kan heel de tijd aan de zijlijn staan en zeggen wat er allemaal niet goed is. Maar als je effectief dingen wil veranderen, moet je meedoen in het verhaal. Vandaar dat ik de stap gezet heb. Het klinkt misschien cliché en tjeverig, maar CD&V is een partij voor iedereen.”

Geen bijrol

Korneel en Yari gaan niet in de politiek om in de coulissen te blijven zitten. Allebei hebben ze uitgesproken ambities. “Ik zit al in het nationaal bestuur van Jong CD&V”, vertelt Korneel. “Als het kan zou ik ook graag in de gemeenteraad zetelen, wat redelijk realistisch is. Toch moeten we voorzichtig blijven en de keuze van de kiezer afwachten. Mijn hoogste doel is om ooit in het parlement te kunnen zetelen, maar ik zou al zeer gelukkig zijn als ik lokaal een mandaat zou kunnen opnemen.”

Minstens met acht

“Ik sta niet op de lijst om die te vullen”, pikt Yari in. “Ik hoop zo snel mogelijk gemeenteraadslid te zijn. Op termijn wil ik zelfs schepen of wie weet burgemeester worden. Waarom niet? Maar het moet stap voor stap gebeuren. Zeker dit jaar verwacht ik nog niet om burgemeester te worden, maar waarom niet over twaalf of achttien jaar?”

“Nu zullen er mensen op de lijst staan die wel bereid zijn om zich zes jaar te engageren”

Om hun ambities te verwezenlijken moeten ze een plaatsje krijgen op de lijst van CD&V. “Voorlopig ziet het er wel naar uit dat we met een achttal jongeren naar de kiezer zullen mogen trekken. We hopen natuurlijk altijd op meer”, zegt Korneel. “Het staat vast dat we kansen zullen krijgen. We zullen niet ergens verstopt zitten achteraan de lijst.”

De vraag is of CD&V goed zal scoren, zeker na de gebroken burgemeestersbelofte van Yves Leterme. “Ik heb er alle begrip voor dat mensen niet tevreden zijn met wat er gebeurd is”, zegt Korneel. “Dit jaar is er een aflossing van de wacht. Nu staan er mensen op die wel bereid zijn om zich voor de volle zes jaar te engageren.”

Katrien Desomer trekt de lijst, Dieter Deltour bekleedt de tweede plaats en Dominique Dehaene haakt af, dat was al bekend. De rest van de lijstvorming is nog onduidelijk. “Schepen Stephaan De Roo schuift wellicht van vijf naar vier”, zegt Desomer. “Op 12 maart is er partijbestuur en dan zullen we de CD&V-jongeren als groep voorleggen aan het partijbestuur. Dan zal er wellicht meer duidelijkheid zijn. Ik vind dat jongeren bovenaan de lijst mogen staan. Bij de vorige verkiezingen stond Jong CD&V-voorzitter Bert Segier op de zevende plaats. Wat mij betreft mag dat bij deze verkiezingen nog een hogere plaats zijn, plaats drie behoort tot de mogelijkheden.”