Iedereen voor burgemeester: vier grote Kuurnse fracties maken nu al lijsttrekker bekend

Francis Benoit © OV
Olaf Verhaeghe

Iets minder dan een jaar voor de verkiezingen is de strijd om de burgemeesterssjerp al losgebarsten. Met Francis Benoit (CD&V), Johan Bossuyt (N-VA), Francis Watteeuw (SP.A+onafhankelijken) en Geert Veldeman (Nieuw Kuurne/VLD) zijn de vier lijsttrekkers van de grootste fracties al bekend. “Ik besef dat er heel wat mogelijkheden zullen zijn om de puzzel te leggen”, zegt burgemeester Francis Benoit.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Twee van de vier Kuurnse spitsen waren al langer bekend. Huidig burgemeester Francis Benoit aast namens CD&V op een tweede opeenvolgende ambtstermijn, terwijl Geert Veldeman de kartellijst van burgerbeweging Nieuw Kuurne met Open VLD aanvoert. Met Johan Bossuyt als lijsttrekker van N-VA en Francis Watteeuw op één bij het nieuwe progressieve project van de SP.A met onafhankelijken komen daar nu twee uitdagers bij.

“Graag verder werken”

Burgemeester Francis Benoit toont zich echter overtuigd van de eigen sterkte. “Wij komen als eigen partij op, zonder burgerbewegingen, denktanken of kartelpartners. Ik heb sterke schepenen, een sterk team en een stevig ambt. Maar zoals het cliché het wil, zal de kiezer – en alleen de kiezer – beslissen wie Kuurne de komende jaren zal kunnen besturen.”

Wie deel zal uitmaken van de CD&V-lijst, wordt pas in mei volgend jaar bekend gemaakt, maar vast staat dat de schepenen, gemeenteraadsleden en OCMW-raadsleden van vandaag ook in 2018 hun rol willen spelen. “Over witte konijnen spreek ik me nu nog niet uit, daarvoor is het nog te vroeg“, aldus de burgemeester. “Wij hebben met deze groep de voorbije jaren heel wat gerealiseerd en zetten ook een aantal mooie projecten in de steigers. Die zouden wij uiteraard graag verder vorm geven.”

Betekent dat dan de huidige meerderheid zomaar verder gaat? “Ik ben formeel: er zijn op dit moment geen gesprekken met andere partijen. Ik wil trouwens ook niet in naam van de coalitiepartners van vandaag spreken. Ik besef wel dat er veel mogelijkheden zijn om in Kuurne de puzzel te leggen. “

“De kritiek als zouden wij oude wijn in nieuwe zakken verkopen, is in mijn ogen niet terecht” – Geert Veldeman, lijsttrekker Nieuw Kuurne

N-VA Kuurne zet volop in op Johan Bossuyt als nummer één. Hij werd door het partijbestuur unaniem naar voor geschoven en wordt op zaterdag 21 oktober aan de leden voorgesteld als lijsttrekker. “Ook in oktober 2018 trekken wij op eigen kracht naar de kiezer”, zegt Johan. “Samen met onze OCMW-voorzitter Bram Deloof en de fracties in gemeente- en OCMW-raad boekten we deze legislatuur mooie resultaten. Altijd in het belang van de Kuurnenaar. Wij willen de ingezette verandering ook na 2018 voorzetten.”

Johan Bossuyt
Johan Bossuyt© BRU

Bij de vorige verkiezingen klom de N-VA – voor het eerst alleen – onmiddellijk naar vijf zetels. Die lijn wil men graag doortrekken. Velen zien dan ook in de huidige eerste schepen de grote uitdager van zittend burgemeester Francis Benoit. “Onze speerpunten? Verder inzetten op veiligheid, verantwoordelijkheid en identiteit. Ik denk dat de voorbije jaren aantonen dat de verandering in Kuurne werkt. En ook blijft werken.”

Opvallend nieuws bij de derde meerderheidspartij SP.A+Groen. In 2012 kwamen ze nog samen op, maar naar de volgende verkiezingen toe krijgt dat kartel geen vervolg. De Kuurnse SP.A besliste om met huidig schepen Francis Watteeuw als lijsttrekker een eigen project op poten te zetten. “Een open lijst bestaande uit socialisten en onafhankelijke progressieven“, verduidelijkt Francis. “We zullen de komende weken en maanden hard werken aan een breed, inclusief programma. Om daar nu al namen op te kleven, is nog te vroeg.” Gemeenteraadslid Annelies Vandenbussche lijkt wel mee een prominente rol te zullen spelen.

Francis Watteeuw
Francis Watteeuw© BRU

Over de reden voor het stopzetten van het kartel met Groen wil de lijsttrekker niet te fel uitweiden. “De gesprekken zijn afgesprongen”, klinkt het kort. “Of er een aantal mensen van Groen mee op onze lijst zullen stappen, zal later nog moeten blijken.” Bij Groen zelf reageerde men ietwat verrast op de aankondiging. “Wij hebben begin volgende week een groot overleg met onze leden gepland. Daar zullen we alles eerst intern even bekijken en bespreken”, stelt voorzitter Paul Baekelandt.

Duidelijke ambities

De oppositiefractie van vandaag (H)Eerlijk Kuurne die liberalen en onafhankelijken verenigt, komt ook volgend jaar als kartellijst op. Voormalig burgemeester Carl Vereecke (Open VLD) zal als lijstduwer van de samengestelde lijst Nieuw Kuurne/VLD fungeren, maar focust zich naar eigen zeggen voornamelijk op de provincie. Geert Veldeman, voorzitter van Nieuw Kuurne, staat op één, terwijl Fanny Decock vanop de tweede plaats opereert.

De ambities van het kartel zijn duidelijk: opnieuw mee besturen. “De traditionele partij is volgens ons een rem op goed lokaal bestuur”, oppert lijsttrekker Geert Veldeman. “Wij vormen als Nieuw Kuurne een onafhankelijke beweging met, door en voor Kuurnenaren. De kritiek als zouden wij oude wijn in nieuwe zakken verkopen, is in mijn ogen niet terecht. Onze lijst zal heel wat nieuwe en ook jonge mensen lanceren.”

Geert Veldeman
Geert Veldeman© WDK

In tegenstelling tot 2012 wil men zich deze keer niet de kaas van het brood laten eten. “Maar van voorakkoorden is geen sprake. Zodra de resultaten bekend zijn, willen we wel zelf het initiatief nemen”, klinkt het daadkrachtig.

Vraag is hoe de onafhankelijken en liberalen zich tegenover elkaar zullen verhouden. “We zullen er uiteraard voor zorgen dat onze programma’s enigszins op elkaar afgestemd zijn. Daarvoor zitten we heel binnenkort samen met de mensen van Open VLD”, besluit Veldeman.

Zonder extremen

Aan de twee uiteinden van het politieke spectrum blijft het in Kuurne stil. Zowel de PVDA als het Vlaams Belang zijn niet van plan om kandidaten naar voren te schuiven. “Zoals de situatie momenteel is, zal het Vlaams Belang naar alle waarschijnlijkheid niet opkomen”, bevestigt West-Vlaams coördinator Andy Desmet. In 2012 haalden de Vlaams nationalisten nog 6,3 procent van de stemmen. Dat ze deze keer niet mee strijden, kan enigszins in de kaart van de N-VA-fractie spelen.

En ook bij de PVDA blijft het windstil. Johan Saelens, lijsttrekker in 2012: “Wij hebben samen beslist om deze keer niet op te komen in Kuurne Met de PVDA willen we mikken op een heel sterke provinciale lijst.”

Frans Ramon (65) doet niet meer mee

Frans Ramon
Frans Ramon© a-BWB

In aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar kondigt huidig gemeenteraadsvoorzitter en ex-schepen van onder meer Milieu Frans Ramon zijn politiek pensioen aan. “Ik ben er nu 65”, zegt de ervaren rot van Groen. “Het is nu aan de volgende generatie om haar ding te doen. Wie die nieuwe, jonge mensen moeten worden, zal binnenkort bekend zijn. Al ben ik er zeker van dat het in Kuurne goed komt.” Groen zelf communiceert begin volgende week over de partijplannen voor oktober 2018. “Maandagavond 23 oktober staat het overleg met de leden gepland”, vertelt voorzitter Paul Baekelandt.