“Iedereen verdient vakantie”: nieuw decreet voorgesteld in Oostende

"Nog al te vaak staan mensen voor allerlei drempels waardoor ze van een deugddoende vakantie verstoken blijven.", aldus minister Ben Weyts. © EFOO
Redactie KW

Een nieuw decreet wil de drempels wegwerken die mensen ervan weerhouden om een vakantie te boeken. Er komt een kwaliteitslabel en enkel organisaties die een charter onderschrijven zullen recht hebben op subsidies. Voortaan speelt ook de private sector mee.

“Iedereen heeft recht op vakantie maar dat is niet voor elke Vlaming vanzelfsprekend. Nog al te vaak staan mensen voor allerlei drempels waardoor ze van een deugddoende vakantie verstoken blijven. Het bestaande decreet legt te veel de focus op armoede en infrastructuur. Het was te gesloten en te veel gericht op het klassieke middenveld“, analyseert Vlaams Minister voor Toerisme Ben Weyts (N-VA).

“Voortaan moeten we focussen op de volledige vakantieketen. Het gaat dus niet enkel op de drempels op de vakantiebestemming zelf , maar het begint al bij het dromen over een vakantie. Niet enkel de armoededrempel moet weggewerkt worden, maar mensen ervaren ook drempels door hun fysieke beperking, hun specifieke zorgvraag. Er is ook nood aan efficiëntere subsidieregels.”

De cijfers bevestigen dat het om een belangrijke sector gaat. Seppe Dams (Toerisme Vlaanderen): “Er zijn 600 aanbieders zoals hotels of attracties. Daarnaast leiden 1500 sociale en andere organisaties mensen daar naar toe. Dat resulteert jaarlijks in 150.000 boekingen voor attracties of verblijf. Vaak begint het met een attractie zoals een dagje Zoo Antwerpen waarna de mensen kennis maken met het andere aanbod. De doelgroep is ook niet gering. 11 procent van de mensen leeft in armoede en 1 op 5 Vlamingen kan niet op vakantie.”

Kustparlementairen op de bres

“Het nieuwe decreet voorziet efficiëntere subsidieregels. We willen de sociaal-toeristische organisaties financieel ondersteunen, de toetreding van partners in het netwerk bevorderen en uitpakken met een kwaliteitslabel”, zegt Vlaams parlementslid Cathy Coudyzer (N-VA). Zij dient samen met collega’s Vera Jans (CD&V) en Marnic De Meulemeester (Open VLD) een voorstel tot decreet in die het sociaal toerisme vernieuwt.

Dat houdt een erkenning en ondersteuning in van sociaal-toeristische organisaties en het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen in het toerisme. Daardoor kunnen ook bedrijven en organisaties die zich in de commerciële sector bevinden toetreden; voorheen was dat niet mogelijk. Straks kunnen pakweg Center Parcs, Plopsaland of een vakantiecentrum voor sociaal toerisme toetreden tot het netwerk. Wie wil toetreden zal een charter moeten ondertekenen; het wordt ook een voorwaarde voor verdere subsidiëring.

Coudyzer verwacht dat het decreet komend voorjaar gefinaliseerd wordt. Daarop volgen dan de uitvoeringsbesluiten waardoor het ten vroegste in werking kan treden in 2019. Het was Vlaams parlementslid en Oostendenaar Johan Verstreken (CD&V) die met een persoonlijk voorbeeld wees op het belang van een goede ondersteuning: “Ik heb 15 jaar geleden het eerste decreet opgemaakt. Er is nu een evolutie waarbij ook de privésector meespeelt en het is een goede zaak dat we daar als overheid op inspelen. Iedereen heeft recht op vakantie en dat zal in dit nieuwe decreet nog beter geregeld worden. Ik spreek ook uit ervaring. Als jonge gast werd ik geconfronteerd met financiële problemen. Door initiatieven die in dit decreet beter worden ondersteund kon ik ook op vakantie. Ik sta vandaag waar ik sta doordat ik als kind die vakantie heb kunnen meemaken.”

(EFOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier