Houthulst onteigent rijkswachterswoning voor pad

Redactie KW

Op de gemeenteraad van dinsdagavond verklaarde het gemeentebestuur de intentie om een perceel en woning in Klerken te verwerven door middel van onteigening.

Het gaat om een voormalige rijkswachterswoning in de Predikboomstraat 10. De gemeente is al eigenaar van de identieke aanpalende woning in de Predikboomstraat 12. Daar heeft onder andere de speelpleinwerking een onderkomen. “Door de verwerving van de woning en het stuk grond wordt het mogelijk om het ‘Vandenbusschepad’, dat de Dorpsstraat via Het Heuvelhuis met de Dorpsstraat verbindt, te realiseren”, zei schepen Jeroen Vandromme (CD&V).

De gemeente had eerder al geprobeerd om het pad te realiseren, maar kwam toen in de clinch met de bewoner van de rijkswachterswoning. Na een vonnis van de rechtbank moest de gemeente het pad afzetten met nadars.

Prijskaartje: zo’n 150.000 euro

“De woning is eigendom van de Regie der Gebouwen”, legde Jeroen Vandromme uit. “We hadden eerder al gevraagd aan de Regie der Gebouwen om de woning en het perceel te kunnen kopen, maar zolang de rijkswachter er woonde, kon je hem niet uitzetten. Toen de bewoner in 2015 vertrok, hebben we het opnieuw gevraagd. Toen bleek dat er twee mogelijkheden waren om de woning te verwerven. Ofwel via een openbare verkoop, maar dan loop je het risico dat iemand anders het koopt. Ofwel via onteigening, maar dan moet je 4 procent meer betalen op de geschatte waarde. We hebben voor deze laatste optie gekozen. Dat zal de gemeente ongeveer 150.000 euro kosten.”

Oppositielid Filip Vanhevel (N-VA) vroeg wat de gemeente van plan is met de woning zelf. “We kopen de woning met het oog op de toekomst”, aldus Jeroen Vandromme. “Ik vermoed dat het nog een jaar zal duren voor we het effectief zullen verwerven. Dan zijn we alweer dicht bij de volgende verkiezingen en is het misschien niet aangewezen om zulke beslissingen te nemen. Het zal dus wellicht iets zijn voor de bestuursploeg in de volgende legislatuur.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier