Hoogtepunt ‘Kom uit je Schelp’ in Oostende in stilte afgevoerd

Vrijwilligers werden ingeschakeld om de enquêteformulieren voor 'Kom uit je schelp' te verdelen in oktober 2016. De volksraadpleging, het sluitstuk van het grootse participatietraject, komt er niet. © JRO
Hannes Hosten

De volksraadpleging die in oktober 2017 had moeten plaatsvinden en het hoogtepunt had moeten worden van het grootscheepse participatieproject ‘Kom uit je Schelp’, is met stille trom afgevoerd. “Het project duurde langer dan gepland en we kwamen in de sperperiode van één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen”, verklaart burgemeester Johan Vande Lanotte. De oppositie reageert vernietigend.

Bij zijn start als burgemeester in augustus 2015 noemde Johan Vande Lanotte participatie al een speerpunt van het vernieuwde beleid. Hij voegde de daad bij het woord en pakte in mei 2016 uit met een groots opgevat participatieproject ‘Kom uit je Schelp’, dat met veel bombarie en met de politicologen Carl Devos en Nicolas Bouteca werd gelanceerd. Na een inspraakronde via diverse kanalen werd in oktober 2016 een veelbesproken schriftelijke enquête gehouden. Veelbesproken, niet in het minst omdat N-VA-kopstuk Björn Anseeuw de anonimiteit ervan in vraag stelde.

In februari 2017 presenteerde het stadsbestuur de resultaten van de enquête. Drie vierde van de Oostendenaars woont graag in deze stad, maar vooral het parkeren wordt als een groot pijnpunt ervaren. Wat veiligheid betreft zijn de resultaten dubbel: meer dan de helft voelt zich vrij veilig, maar ook meer dan de helft vermijdt ‘s avonds het centrum. Het stadsbestuur nam initiatieven om aan de punten van kritiek te verhelpen.

Toekomstprogramma

De laatste fase bestond erin dat de burgers projecten voor de toekomst mochten voorstellen. Dat gebeurde op vier stadslabs, vergaderingen voor geïnteresseerde inwoners. Die ideeën zouden via een volksraadpleging in oktober 2017 aan de Oostendenaars worden voorgelegd. Mensen konden uit een lijstje van prioriteiten kiezen wat voor hen het belangrijkst is. “Wij zijn de eerste stad in het land die zo’n volksraadpleging organiseert”, aldus burgemeester Vande Lanotte bij de lancering. “De bevolking kan als het ware zelf zijn toekomstprogramma voor de stad opstellen.”

“Het decreet zegt dat je een jaar voor de verkiezingen geen volksraadplegingen mag organiseren”

Die volksraadpleging komt er nu niet. “Uit de stadslabs werden een 16-tal projecten gedistilleerd”, vertelt de burgemeester. “Die wilden we aan de bevolking voorleggen in de volksraadpleging, maar het duurde allemaal iets langer dan gepland. We zijn intussen in de sperperiode van één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het decreet zegt dat je dan geen volksraadplegingen meer mag organiseren. Je kan de vraag stellen of dit een volksraadpleging was naar de letter van het decreet, maar je hebt ook de geest van een decreet. In elk geval vonden wij het beter van de organisatie af te zien.”

Tijd tekort

“De 16 projecten gaven we wel allemaal een plaats in ons beleidsplan voor 2018”, zegt Johan Vande Lanotte.

“In plaats van de mensen de vijf belangrijkste te laten kiezen, plannen we ze allemaal te realiseren. De mensen krijgen dus meer waar voor hun geld. We doen recht aan de stadslabs, maar niet aan de volksraadpleging. Dat is jammer, maar de stadslabs hebben hun waarde bewezen. Daar haalden we veel informatie uit. Het principe van de volksraadpleging was ook goed, maar we moesten meer tijd hebben.”

“Duur is dit project niet geweest. Dat we geen volksraadpleging organiseren na de kritiek van Björn Anseeuw op de enquête? Dat vind ik nog altijd flauw van hem. Ik weet ook niet of hij ermee gescoord heeft. Het speelde in elk geval niet mee om de volksraadpleging af te voeren. We hadden gewoon te weinig tijd. We dachten eerst alles op één dag te organiseren, maar besloten dan dat het beter was mensen tijd te geven en de stembussen een maand bij de bakkers te plaatsen. En dat zou te veel tijd hebben gekost”, zegt Johan Vande Lanotte.

16 projecten

Dit zijn de 16 projecten uit de stadslabs die in het beleidsplan 2018 staan: stimuleren wonen boven winkels, nieuwe identiteit voor de Alfons Pieterslaan gericht op food, autoluwer stadscentrum, automatisch beveiligde fietsenstallingen in het centrum, vergroten van de toegankelijkheid van voetpaden, uitbreiden van de parking aan ‘t Bosje, verhogen van de intensiteit van de veerverbinding met de Oosteroever, gratis fruit op school voor kleuters en eerste en tweede leerjaar, helpen coördineren van de bedeling van voedseloverschotten, afhaalpunten voor pakjes en diensten in centra voor buitenschoolse kinderopvang, studeerplekken voor leerlingen secundair onderwijs in de ontmoetingscentra, oprichting van een centrum tegen intrafamiliaal geweld, een gedeelde werkplek voor beginnende ondernemingen in de stationsbuurt, een project voor groene gevels, vervangen van openbare verlichting door led-lampen en een nieuw dierenasiel op de plaats van het huidige.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier