Hoeveel mandaten hebben de burgemeesters in regio Brugge?

Renaat Landuyt: "Ik heb acht betaalde en een vijftal onbetaalde mandaten." © Ronny Neirinck
Redactie KW

In de regio Brugge bekleedt burgemeester Daniël Vanhessche van Jabbeke geen enkel mandaat. Maar hoe zit het bij zijn collega’s?

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politici & mandaten’

“Ik heb acht betaalde en een vijftal onbetaalde mandaten”, zegt Renaat Landuyt van Brugge. “Best zou zijn dat burgemeesters en schepenen binnen hun takenpakket hun gemeente binnen intercommunales vertegenwoordigen zonder extra vergoeding. Zoals afgesproken stop ik de combinatie met volksvertegenwoordiger vanaf volgende verkiezing.”

Patrick De Klerck van Blankenberge heeft een vijftiental onbezoldigde en drie bezoldigde mandaten. Als regionaal bestuurslid van Farys krijgt hij 2.000 euro, als bestuurslid van de WVI 1.000 euro en als bestuurder van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten 1.000 euro.

Graaf Leopold Lippens van Knokke-Heist bekleedt negen onbezoldigde mandaten.

“Mijn bruto wedde als Zuienkerkse burgemeester bedraagt 3.226,26 euro”, bekent Alain De Vlieghe. “En ik heb één, onbezoldigd mandaat als lid van de politieraad van de zone Blankenberg/Zuienkerke.”

“Geen enkele keer aanwezig geweest”

Als gedelegeerd bestuurder van de MBZ en haar dochters Portconnect en Portinvest ontvangt de Damse burgemeester Joachim Coens een verloning op het niveau van een parlementaire wedde. Voor zijn mandaat bij Waterwegen en Zeekanaal krijgt hij 230 euro bruto per zitting, voor dat bij de Vlaamse Havens 620 euro bruto. “In functie van het havengebied zetel ik ook in het regionaal comité van Farys, goed voor 205 euro bruto per zitting, maar ik ben geen enkele keer aanwezig geweest. Tenslotte zetel ik in de privé vennootschap Flanders Cold Center wegens de participatie van Portinvest. Eén zitting vorig jaar bracht 1.500 euro bruto op”, aldus Coens, die ook acht onbezoldigde mandaten heeft.

In Zedelgem zetelt Annick Vermeulen onbezoldigd in de politieraad, ook daarnaast heeft zij geen bezoldigde mandaten.

Luc Vanparys van Oostkamp verdiende als burgemeester in december 2015 bruto 6.322,96 of netto 3.417,24 euro. Voor in totaal 27 vergaderingen van de WVI als bestuurder, lid van het directiecomité en lid van het regionaal comité, kreeg hij in 2015 in totaal 4.964,61 euro bruto of 3.763,51 euro netto aan zitpenningen. Hij heeft ook acht onbezoldigde mandaten.

Johan De Rycke van Beernem heeft zes onbezoldigde mandaten. Hij is lid van de adviesgroep burgemeester van Aquafin en ontvangt daar 400 euro bruto per jaar voor. Enkel verplaatsingen buiten de gemeente worden vergoed overeenkomstig het wettelijk tarief per kilometer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier