Hoe reageren de kopstukken op onze peiling?

Simon Bekaert. © Foto a-RN
Lieven Vancoillie

Een score van 5,3 voor het beleid is niet iets om als stadsbestuur over naar huis te schrijven. Burgemeester Els De Rammelaere, straks lijsttrekker van het kartel N-VA&Open VLD, relativeert. “We stellen op onze huisbezoeken veel positivisme vast.” We peilden ook naar een reactie bij de andere kopstukken van de partijen.

Hoe reageren zij op de peiling? Bij het Vlaams Belang geen reactie van een plaatselijk kopstuk, want of de partij nog opkomt, is heel onzeker.

Els De Rammelaere (N-VA&Open VLD): “Bevestiging dat we de tweede grootste blijven”

Els De Rammelaere.
Els De Rammelaere.© Foto LVA

“We blijven de tweede grootste”, zegt burgemeester Els De Rammelaere. “Wat mensen tegen me zeggen, op huisbezoeken en daarnaast, is voor mij veel belangrijker dan een peiling. Ik werk in het belang van Tielt, van alle Tieltenaars.”

“We bekijken dit positief. We krijgen de bevestiging dat we de tweede grootste partij waren, zijn en blijven. Maar een peiling is maar een peiling. Volgens 95 procent van de peilingen was Hillary Clinton nu president. Er is maar één belangrijke peiling en dat is die in oktober. Tot dan blijven we positief en constructief werken, in het belang van Tielt. Wat mensen tegen me zeggen, zowel op huisbezoeken als daarnaast, is voor mij trouwens veel belangrijker dan een peiling. Ik werk in het belang van Tielt, van alle Tieltenaren, ook diegene die niet voor mij stemden.”

(lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=tJlQX8v99ms

“Je ziet natuurlijk wel dat veel mensen (nog) onbeslist zijn. Dat toont aan dat men er nu nog niet wakker van ligt. Toch stellen we meer positivisme over het beleid vast, de vermindering van schulden wordt ook in de peiling als heel positief ervaren. Men vergeet soms wel eens van hoever we komen of wat we al hebben gerealiseerd. Ons kartel doet het heel behoorlijk als tweede grootste partij en er is inderdaad nog groeimarge. Over de procenten van de andere partijen doe ik geen uitspraken. Elke partij moet voor zijn eigen deur vegen. We horen op campagne, mensen appreciëren dat, dat we goed bezig zijn. Zo zetten we de komende maanden door in het belang van elke Tieltenaar.”

Luc Vannieuwenhuyze (CD&V): “Deze verkiezing draait vooral rond personen”

Luc Vannieuwenhuyze.
Luc Vannieuwenhuyze.© Foto LVA

“De score van het stadsbestuur valt laag uit. Wellicht omdat er geen drive en rechtlijnigheid in de coalitie zit”, zegt CD&V-oppositieleider Luc Vannieuwenhuyze. “Onze score valt heel goed mee.”

Het cijfer van 5,3 als beoordeling van het stadsbestuur is heel matig. Matig of te matig? Dat laat ik dan nog in het midden”, zegt CD&V’er Luc Vannieuwenhuyze. “Vanuit CD&V stel ik dan alleen vast dat dit beleid niet zo succesvol is. Dat blijkt toch duidelijk uit dit cijfer. Ik denk dat het te maken heeft met de vaststelling dat er op heel wat vragen geen antwoord komt. Of als er dan al een antwoord is, men vaak van gedacht verandert. Er zit geen drive, geen rechtlijnigheid in dit bestuur”, vindt Luc Vannieuwenhuyze.

Of hij tevreden is met die 20 procent verwachte stemmen voor CD&V? “Ik stel vooral vast dat 260 dagen voor de verkiezingen veel mensen nog niet weten op wie ze gaan stemmen. Dat is een van de belangrijkste conclusies. Dat aantal onbeslisten is heel groot. Ik ben verheugd dat CD&V met vlag en wimpel in Tielt de grootste partij blijft. Als je alles in rekening brengt, dan zouden we op 35 procent uitkomen. Vergeet daarbij niet dat heel wat CD&V’ers niet op Facebook zitten, dus zou dat percentage nog hoger moeten zijn. Voor CD&V, dat sterk verankerd is met het sociaal verenigingenweefsel, is het ook belangrijk dat gemeenteraadsverkiezingen vooral om de personen draait. Minder om kleuren of politieke partijen.”

Pascale Baert (Iedereen Tielt): “Eerst de beer schieten, dan pas het vel verkopen”

Pascale Baert.
Pascale Baert.© Foto LVA

“Een peiling is heel moeilijk om in te schatten. Als die klopt kunnen we met Iedereen Tielt niet ontevreden zijn. Maar we verkopen het vel van de beer niet…”, zegt lijsttrekker Pascale Baert.

Schepen Grietje Goossens en OCMW-voorzitter Pascale Baert van Iedereen Tielt maken deel uit van de coalitie. Met de 5,3 kunnen ze niet tevreden zijn. “Een peiling blijft uiteraard altijd een momentopname. Er is nog een lange weg af te leggen. Deze ploeg heeft te weinig daad- en bestuurskracht getoond, zoals in het dossier van de jeugdlokalen, de academies… Het bestuur is vaak van gedacht veranderd. Maar dan kom je toch bij de burgemeester uit, die een bruggenbouwer zou moeten zijn. De rol van leider en bruggenbouwer werd niet voldoende opgenomen.”

“Ja, ik weet het: we maken ook deel uit van dit bestuur. Wat onze bevoegdheden betreft, hebben we die daadkracht wel getoond. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Zeker als je weet dat we met heel wat onervaren mensen aan de start stonden. Met ons percentage zijn we tevreden. Niks meer, niks minder. We spelen mee en zijn relevant en dat is voor een beginnende partij al een prestatie. Maar we mogen het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is en moeten en zullen ons allerbest blijven doen. Opvallend is dat het kartel N-VA&Open VLD, twee partijen dus, maar aan 14 procent geraakt. En dat bijna vier op de tien kiezers onbeslist zijn.”

Simon Bekaert (SP.A): “Peiling niet geloofwaardig”

SP.A-lijsttreker Simon Bekaert vindt de peiling geen geloofwaardige voorspelling.

“Dergelijke peilingen via betaaladvertenties op Facebook, wat zegt dat? Dat partijen die hun online achterban mobiliseren om daaraan deel te nemen goed scoren en de anderen niet. Voor de rest zegt dat niets en het is zeker geen geloofwaardige voorspelling van de toekomstige verkiezingsuitslag hier in Tielt. Je ziet dat aan de cijfers alleen al. Alle partijen zouden verliezen, dat kan dus niet. Volgens onze eigen prognoses zijn we vandaag zelf goed voor vijf tot zes zetels en dan moet onze campagne nog beginnen. Bovendien zullen de verkiezingen in Tielt meer draaien rond mensen dan rond partijlogo’s”, reageert Simon Bekaert.

“Er wordt ons een top tien voorgesteld, maar daarin zitten sowieso alle thema’s die jullie krant zelf naar voren heeft geschoven. Het is dan ook moeilijk om daar conclusies uit te trekken. Persoonlijk zijn voor mij de verkeersveiligheid, een omzetting van volledige nachtdoving naar gedimde ledverlichting en uitbreiding van het stedelijk groen de grote prioriteiten. Dat asbest als negatief wordt ervaren, is evident. Wie is er nu voor asbest, niemand toch? Over de asbestproblematiek in het Gildhof heb ik de oppositie nooit veel horen zeggen, logisch want zij waren politiek verantwoordelijk voor de asbestinventaris die nadien onvolledig bleek te zijn.”

Lut Dornez (Groen): “Weer in kartel met SP.A? Nee is nee. Het is beslist”

Lut Dornez.
Lut Dornez.© Foto LVA

SP.A blijft voor een kartel aan de mouw van Groen trekken, maar co-voorzitter Lut Dornez (73) is duidelijk. “Groen komt voor de gemeenteraad met een eigen lijst op. Na de verkiezingen is eventueel wel een verdere samenwerking mogelijk.”

Niet Stefaan De Clercq of Lut Dornez, maar wel Ann Vanden Bussche – die straks ook Wendy Malego in de OCMW-raad vervangt – wordt de lijsttrekker voor Groen. Intussen houdt ook Lut Dornez een progressief links kartel met SP.A af. “Men blijft aan onze mouw trekken, maar nee is nee. Op vandaag bestaat het kartel SP.A-Groen nog, maar dat is een aflopend verhaal. We komen alleen op. Eventueel kan na de verkiezingen wel een samenwerking met SP.A.”

Die 5,3 voor het gemeentebeleid vindt Lut Dornez terecht. “Kom, ik zal ze een 6 geven. SP.A slaagde een aantal punten te realiseren: zones 30, het weren van zwaar verkeer en sociale maatregelen. Op vlak van cultuur was bijvoorbeeld de inzet van het stadsbestuur ondermaats. Kijk maar naar de soap rond de uitbreiding van de academies. Ook de collegesite, onze grootste stadskanker, wordt niet aangepakt. Je krijgt de indruk dat het hele centrum verpatst zal worden aan private ontwikkelaars.”

Met de eigen 6 procent voor Groen is Lut Dornez tevreden. “Zeker, dat is een score die goed is. We zouden bij de verkiezingen zelf graag nog meer halen. We mikken op minstens twee zetels. Ik denk dat Groen in een goede flow zit, ook in Tielt. Er zijn heel wat gevoelige thema’s die nauw aansluiten bij ons groen gedachtegoed.” Lut Dornez zal de lijst van Groen duwen. “Ik zetelde vroeger graag in de gemeenteraad. Ik voel me nog de ‘moeder’ van de ecologische partij in Tielt. Met Agalev, later Groen. Ik sta niet meer op de eerste rij, maar heb ervaring. Die wil ik graag gebruiken en doorgeven”, rondt ze af.

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang): “Wie zich geroepen voelt, mag zich bij ons melden”

Stefaan Sintobin. (Foto TVH-a)
Stefaan Sintobin. (Foto TVH-a)

“Nee, we geven nooit op. Maar op vandaag is er nog geen geschikte kandidaat in Tielt om met een lijst op te komen. Het wordt moeilijk, maar we zijn niet wanhopig”, zegt volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin.

Bij de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad in oktober 2012 haalde het Vlaams Belang nog enkele kruimels, maar er raakte niemand tot in de gemeenteraad. Toen was Georg Barbary lijsttrekker. De Schuiferskapellenaar raakte niet verkozen. Hij verhuisde inmiddels naar de kuststreek en niemand lijkt in Tielt op vandaag de lijst Vlaams Belang te kunnen trekken.

Volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin bevestigt dat het moeilijk wordt om met een lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op te komen. “Tielt is altijd een blinde vlek gebleven voor het Vlaams Belang“, weet hij. “Dat is historisch gegroeid. De reden ken ik ook niet. Nochtans doen we inspanningen. Ook in Tielt is er een beperkt draagvlak, maar niemand staat op om onze vlag te dragen. Er was in het verleden Guido Blancke, maar daarna bleef het stil. Het heeft wellicht ook te maken met het sterk katholiek en landelijk karakter van Tielt. Maar kandidaten mogen zich altijd melden. We gaan echter ook niet met gelijk wie in zee gaan. Kwaliteit is vaak belangrijker dan kwantiteit”, besluit Stefaan Sintobin.