Hoe munitievrij zal nieuwe provinciedomein IJzerboomgaard nu zijn ?

© Bureau Bossert
Jos Remaut

Volgens Wim Aernoudt (N-VA) worden de aanvankelijke afspraken over het munitievrij maken van het terrein, langs de IJzer in Diksmuide, niet helemaal nageleefd. Gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) spreekt dit met klem tegen.

Wim Aernoudt verraste de provincieraad met een aantal onthullingen tijdens de bespreking van de vierde begrotingswijziging voor 2017.”In een vorige provincieraad hebben we extra werken goedgekeurd die zich opdrongen na het aantreffen van grote hoeveelheden oorlogsmunitie tijdens terreinwerken voor de aanleg van het nieuwe provinciedomein IJzerboomgaard. Hierbij werd het terrein opgedeeld in verschillende zones, al naargelang de toekomstige bestemming in het provinciedomein. Voor de toekomstige kampeerweide werd toen bepaald dat die volledig munitievrij moet zijn, voor de andere zones werd voorzien in het munitievrij maken tot op een zekere diepte, al naargelang. Ik verneem echter dat om reden van budgetkrapte die dieptes ondertussen wat zijn bijgesteld. En ik verneem ook dat de term ‘volledig munitievrij’ blijkbaar ook met een korreltje zout moet worden genomen, want alle kogels en projectielen kleiner dan 8 centimeter zouden blijven zitten, tot onder het maaiveld toe zelfs. Dat roept toch grote vragen op naar veiligheid voor de bezoekers aan het domein. Zal u in de toekomst jeugdbewegingen de toelating durven geven om hier te gaan kamperen ?”

“En ondertussen hoor ik overigens ook dat ons eigen provinciepersoneel van de groen- en beplantingsdienst daar helemaal niet gerust in is en eigenlijk niet meer zo happig is om daar nog het terrein op te gaan. Wat gebeurt daar allemaal ? Ik lees hierover ook helemaal niets in de deputatieverslagen. Wij hebben toch het recht om hier een en ander over te vernemen ?”

Gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) was kordaat in zijn antwoord. “Ik kan u verzekeren dat in elk van de deelzones de plannen worden uitgevoerd zoals ze zijn voorzien, daar is helemaal niet van afgeweken. Er zijn, na bepaalde ontdekkingen op het terrein, inderdaad wel een aantal extra werken uitgevoerd door de aannemer, maar de budgettaire impact hiervan valt volledig binnen de marge die we als deputatie hebben om zelf over te beslissen. Maar over die extra werken zal ik alle mogelijke tekst en uitleg geven in de eerstvolgende commissie.”

“En wat het personeel betreft : u hoeft toch ook niet te overdrijven. Telkens wanneer mensen van onze beplantingsdienst daar het terrein opgaan, krijgen ze begeleiding van een munitiedeskundige van de aannemer. “

Wim Aernoudt was niet onder de indruk : “En u antwoordt niet op mijn vraag over de kleine projectielen die men blijkbaar in de grond laat zitten. U doet alsof ik niet goed geïnformeerd ben, maar ik kan je verzekeren : ik ben héél goed geïnformeerd !”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier