Hina Bhatti wordt voorzitter gemeenteraad Oostende

Hina Bhatti leidt vanaf februari de Oostendse gemeenteraad in goede banen. © HH
Redactie KW

Open VLD schuift verrassend Hina Bhatti (34) naar voren als nieuwe voorzitter van de gemeenteraad. Ze volgt vanaf februari haar partijgenoot Bart Tommelein op.

Bart Tommelein kondigde aan dat hij kandidaat is om burgemeester van Oostende te worden en wil de komende jaren een vrijere rol spelen in de gemeenteraad. Vandaar dat zijn partij Open VLD iemand anders voor het voorzitterschap moest aanduiden.

“De ideale voorzitter moet de gave van het woord hebben, beschikken over een dosis ervaring en moet rechtlijnig en consequent zijn”, zegt Open VLD-fractieleider Sabine Friederichs, die zelf ook een tijd voorzitter was van de gemeenteraad, maar nu niet terugkeert op de voorzittersstoel. De liberale fractie vond de vereiste kwaliteiten terug bij Hina Bhatti. Daarmee krijgt de Oostendse gemeenteraad voor het eerst een voorzitter met allochtone roots. Haar ouders zijn uit Pakistan afkomstig, maar Hina zelf werd in Oostende geboren.

“Vereerd”

“Ik ben vereerd de gemeenteraad te mogen voorzitten. Het komt er op aan om, net als mijn voorgangers Bart Tommelein en Sabine Friederichs, een voorzitter te zijn voor iedereen. Het is mijn taak de vergadering volgens de regels te laten verlopen. Ik ben nogal rechtlijnig en ben ervan overtuigd dat dit in deze functie een troef is”, zegt Hina Bhatti. “Ik ben hier geboren en getogen, maar heb etnisch andere roots. Dat geeft mij de kans om, als echte Ostendsche, met een ruimere blik naar heel wat maatschappelijke vraagstukken te kijken. Ik wil bruggen slaan tussen alle Oostendenaars.”

“De voorbije vier jaar heb ik mijn tanden gezet in een aantal dossiers. Ik blijf die uiteraard opvolgen en het voorzitterschap zal ook geen rem zetten op de uitbouw van nieuwe dossiers. Zo ijver ik voor een toegankelijk Oostende. Met kleine ingrepen zoals verzorgingstafels voor mindervalide jongeren en volwassenen maak je een stad open en toegankelijk. Maar ook ecologie en inspraak liggen mij nauw aan het hart.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier