Het wordt een lange campagne, tot de laatste seconde voor jouw stem

© Getty Images/iStockphoto
Lieven Vancoillie

Tielt kenmerkt zich door de gezelligheid van een dorp waar alles op een zakdoek bijeen is.

Het was een meer dan historisch moment, die zondagavond in oktober 2012. Kopstukken van de kartels N-VA&Open VLD en SP.A-Groen konden in het Sleutelhuys op het Rameplein hun electoraal geluk niet op. Het CD&V-beest dat al decennia de stad Tielt had bestuurd, was verslagen en lag als een totaal uitgetelde en gedesoriënteerde bokser zieltogend in de touwen. 13-12. Het zou anders, beter en moderner worden. En ook vrouwelijker: met Els De Rammelaere als eerste vrouwelijke burgemeester van onze stad. En de CD&V in de oppositie.

Zes jaar later is het tijd voor een analyse. Voor een stand van zaken. We lieten in een grote bevraging daarin jou, beste Tieltenaar, aan het woord. In een exclusief, via Facebook uitgevoerde peiling. Daaruit blijkt dat de Tieltenaar wel graag leeft in zijn of haar stad. De grootste troef is de kleinschaligheid. Of hoe een Tieltenaar het kernachtig uitdrukt: “Tielt is een stad, maar straalt de gezelligheid uit van een dorp.” Of nog: “Tielt heeft alles en dan nog dat alles op een zakdoek.”

5,3 op 10

Minder positief is die Tieltenaar dan weer over het gevoerde beleid. 5,3 op 10 is geen rapport waarmee je vrolijk, vrij en blij naar huis huppelt. Het is niet zo verwonderlijk dat de door wol geverfde burgemeester Els De Rammelaere, gevraagd naar een reactie, dat resultaat sterk relativeert en na de vele huisbezoeken een ander gevoel overhoudt. Veel positiever. “Men beseft niet hoe hard wij altijd werken.” Ze merkt wel op dat inwoners beduidend minder interesse in de politiek zouden hebben.

We hebben het vaak goed, te goed. Ja, met de lage werkloosheidsgraad hebben we werk. Onze kinderen lopen school in goede onderwijsinstellingen. Met de Tieltse Feesten doen we een leuk terrasje en kijken we naar al die mooie mensen. Wat hebben we dan nog om over te vitten? Ja, over het vele verkeer, die lichten die ‘s nachts te vroeg uitgaan, over de Kortrijkstraat die geen winkelstraat meer is… Net die kleine dingen worden de inzet van de verkiezingen. Velen weten echter nog niet op wie ze gaan stemmen. Dat is een tweede conclusie. Dat maakt het net heel boeiend. Is onvoorspelbaarheid niet het mooiste? Het maakt dat iedereen alert blijft en er alles aan zal doen om jouw stem te winnen.