Het ‘fenomeen’ Iedereen Tielt door de ogen van lijsttrekker Pascale Baert

Pascale Baert. © Foto LVA
Lieven Vancoillie

In de huidige legislatuur scheurden sterktehouders Bart Biebuyck, Grietje Goossens en OCMW-voorzitter Pascale Baert zich af van Open VLD en het kartel N-VA&Open VLD en gaan onder de nieuwe burgerbeweging Iedereen Tielt door. Lijsttrekker Pascale Baert laten we uitgebreid aan het woord over de nieuwe, ‘kleurloze’ partij, die het goed doet in onze peiling. Maar welke lading dekt de vlag Iedereen Tielt?

Voor wat staat Iedereen Tielt, de nieuwe burgerbeweging?

“Ik ben niet de enige architect. Bart Biebuyck, Grietje Goossens en ik hebben heel vaak samengezeten. Gedroomd en gemijmerd. Beetje per beetje kreeg dat vorm. Er was ooit Tieltse Toekomst. Er was het besef dat het binnen Open VLD niet meer ging. Daarnaast ook het absolute geloof dat het klassieke links-rechtsverhaal volledig achterhaald is. Dat ben ik zeker. Sociale vooruitgang en economische groei hangen bijvoorbeeld onlosmakelijk aan elkaar verbonden, wat we bijvoorbeeld op onze Jobbeurs hebben gezien.”

De naam dan.

“Gregory Lazou is de geestelijke vader van de naam Iedereen Tielt. Op een zomeravond hebben we over mogelijke namen zitten brainstormen en plots kwam Iedereen Tielt uit de bus. Toen die naam viel, werd iedereen stil en we beseften: ‘Eureka, we hebben onze naam’. De vlag Iedereen Tielt dekt inderdaad een brede burgerbeweging, die politiek is geëngageerd.”

Met een lichtblauw randje?

“Nee, dat is niet het geval als je kijkt naar de namen die bij ons actief zijn. Het zijn stuk voor stuk mensen die een brede beweging uitstralen. We zijn geen afscheuring van de liberalen, we zijn veel meer dan dat. Het komt erop neer dat je samenwerkt met mensen met een degelijk stel brains, die goede voelsprieten hebben bij een bepaalde deelgroep. Mensen die je vroeger onmogelijk kon motiveren om aan politiek te doen.”

Waarom niet?

“Simpel, die mensen wilden geen kleur bekennen. Zonder Iedereen Tielt hadden velen nooit aan politiek gedaan.”

Hoe kon je hen dan wel overtuigen?

Door kleurloos te zijn, in de positieve zin. Omdat zij geen aanhanger zijn van een of ander dogma of wat dan ook. Ze zijn vrij. Ze denken over Tielt, voor Tielt.”

Denk je dan aan een partijloze gemeenteraad, de ideale wereld?

“Daar zou ik een absolute voorstander van zijn.”

Dus je gaat voor de 27 zetels.

“In het ideale scenario, ja. (lacht) Maar we zijn niet naïef. In de ideale wereld zet je alle kandidaten alfabetisch, of omgekeerd. 27 bolletjes kleuren. En daarmee doe je het. Maar het is niet zo.”

Op hoger niveau – Vlaanderen, federaal – zijn kleurlozen niet het meest succesvol… Je hebt de klassieke partijen nodig.

“Wie zegt dat? Laat ons dan eens spreken over belangrijke dossiers.”

De zuidwestelijke ontsluiting.

“Wie is nu minister? Ben Weyts, N-VA. Burgemeester Tielt N-VA, het lukt niet. Vorige legislatuur. Minister Hilde Crevits, CD&V. Burgemeester Tielt CD&V. En nu jij. We moeten daar heel eerlijk in zijn. Een stadje van 20.000 inwoners, dat weegt niet voldoende in Brussel.”

“Links, rechts: die klassieke tegenstelling is voorbij. Het gaat om Tielt en wat goed is voor de stad”

Hoe ga je campagne voeren?

“Ik vrees dat ook Iedereen Tielt zal moeten deelnemen aan de bordenkermis. Wel minimalistisch. We gaan Tielt niet volzetten, maar mensen moeten wel weten dat we deelnemen en wie we zijn. Dat weten veel mensen nog niet. Ik ben daar heel realistisch in. We zullen ook actief zijn op sociale media, op onze website. Niet al onze kandidaten kennen het politieke spel, maar ze kennen wel Tielt door en door. Als ik kijk naar de andere lijsten dan moeten we zeker niet onderdoen. We komen niet ver achter. We gaan het engagement voor een inhoudelijke, eerlijke en realistische campagne aan. Met Iedereen Tielt gaan we op de bal spelen, niet op de man.”

Veel manieren om campagne te voeren, zijn er niet.

“Dat klopt. Maar toch. Iedereen kan een wenslijst van de Tieltenaar opmaken. Maar in een programma moet je ook durven zeggen waar de prioriteiten liggen. We willen een realistische inschatting, een juiste voorstelling van de zaken. Geen ballonen, géén ballonnen. Als je niet realistisch bent, zullen de mensen alweer ontgoocheld zijn in de politiek. Dan ondermijn je je eigen stiel. Dan schiet je in de eigen voet.”

Wat wordt jullie top drie?

“De drie grote lijnen zijn: ecologische bewustwording, economische groei en sociale vooruitgang. Ook de win-wins tonen tussen deze drie.”

Wat betekent ecologische bewustwording concreet?

“Ecologische bewustwording hangt niet meer af van de populatie van geitenwollen sokken, maar is gemeengoed. Daar ligt de burger van wakker. Er staan mooie doelstellingen in de burgemeestersconvenanten, maar je moet op de eerste plaats je burgers meekrijgen. Er moet meer zijn dan enkele symbolische daden. Dat is het groene kantje van Iedereen Tielt. Niet stiefmoederlijk bestraffen, maar groene aspecten stimuleren en ook zelf het voorbeeld geven.”

Economische groei dan.

“Dat is evident, je kan als stad faciliteren. Door de verschillende partijen samen te brengen, door ruimte voor ondernemen te voorzien. Ook de sociale vooruitgang hangt vast aan werkgelegenheid, jobcreatie.

Dan zijn we bij punt drie: de sociale vooruitgang.

“We kunnen als stadsbestuur fenomenale stappen zetten op dat vlak. Meer inzetten op ouderenbeleid, kortverblijf, vrijwilligerswerk, maatwerk… Wie kan werken, moet werken. Wie het niet kan, moeten we nog beter ondersteunen.”

Welke rol kan Iedereen Tielt spelen op het vlak van mobiliteit?

“Verkeerscirculatie en veilige fietspaden hangen samen. We moeten zeker zorgen voor de verbreding van de Sint-Amandstraat. We zien nog wel of het nog in deze legislatuur lukt. De Zuiderring? Ook de aanpassing van de verkeerslichten op de Ringlaan blijft een heikel punt. Ik heb de indruk dat het intussen al wat beter is. Na de volledige opening van de Krommewalstraat wordt de doorstroming wellicht ook beter. Pas daarna kunnen we een grondige evaluatie maken. Samenzitten met Meulebeke en Pittem is zeker onvoldoende gebeurd. Je moet echt in dialoog gaan.

Een nieuw intergemeentelijk zwembad dan.

“Bijvoorbeeld, ja. Dat is een van de mogelijkheden. Ik wil me niet vastpinnen op één dossier. Ik praat nu in eigen naam en wil niet voor mijn beurt spreken. Met Pittem en Meulebeke kunnen we zeker in een ruimer kader samenzitten. Desnoods drijf je een koehandel en neem je in de gesprekken thema’s op die voor hen ook belangrijk zijn.”

Jullie willen werken met fiets-o-strades.

“Ja, klopt. Op en naar industrieparken, om deelgemeenten en het centrum volledig te ontsluiten. Ook fietsstraten in het centrum. Tijdens het spitsuur moeten de fietsers zeker voorrang hebben. En ook aanpassingen aan de wegeninfrastructuur. Dan moet je tot een beter fietsbeleid komen in Tielt.”

Wat met de straatverlichting?

We hebben zelf een rondvraag gedaan. 76 procent voelt zich onveilig. Veiligheid: subjectief of objectief ? Dat speelt geen rol. Je moet daar iets aan doen. Als wij aan zet zijn, zijn we voor het volledig aansteken van de verlichting, weliswaar door ook ledverlichting in te passen, op twee of drie legislaturen.”

“Ik denk dat deze ploeg te weinig daadkracht heeft getoond en te weinig beslissingsvaardigheid”

Voor Iedereen Tielt gaat het licht weer volledig aan.

“Ja. Volledig. Het licht gaat wel aan, eventueel met dimmen. Ook de technologie moet aangepast zijn. Milieu- en economisch bewuster dus. De burger moet zich weer veilig voelen.”

Nog dit: ook volgens jou zijn peilingen heel moeilijk in te schatten.

“Een peiling is vooral een momentopname. Er is nog een lange weg te gaan. Mensen kunnen nog van gedacht veranderen, nog eens veranderen en nog eens veranderen.”

5,3 is weinig voor het stadsbestuur.

“Ik kan dat wel ergens begrijpen en kaderen. Ik denk dat deze ploeg te weinig daadkracht heeft getoond en te weinig beslissingsvaardigheid, zoals in het dossier van de jeugdlokalen (locatie, bedrag, omvang…). Ik kan mensen begrijpen als ze zeggen dat de meerderheid een niet te vertrouwen partner is omdat er zoveel van gedacht werd veranderd.”

Je bent ook lid van dat schepencollege.

“Ja, dat klopt. Dat cijfer heeft ook op ons betrekking. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Wat die daadkracht en die beslissingsvaardigheid betreft, kom je dan bij de leider van de groep uit. Bij de bruggenbouwer, de burgemeester. Die is voorzitter van het college, van de gemeenteraad. Je zou toch denken dat die persoon als eerste taak heeft bruggen bouwen, zeker omdat bij de start van deze legislatuur heel veel mensen onervaren waren. Je zit met een uittredend schepen, een gewezen volksvertegenwoordiger. De rol van bruggenbouwer is onvoldoende opgenomen. Parallel was er te weinig beslissingskracht. Te weinig betrouwbaarheid.”

Op zekere dag bleef je zelf weg van een gemeenteraad.

“Ja, dat was een duidelijk signaal. Gemeenteraadsleden werden te weinig betrokken. Men verwachtte van ons allemaal ja-geknik. Dat was het.”

Was je dan zelf niet voldoende loyaal?

“Ik had geen keuze. Op een bepaald moment is het genoeg, de emmer was vol. Ik was misnoegd over een aantal zaken. Op zeker ogenblik voelde ik dat ik een blaffende hond was geworden. Tielt werd toen bestuurd door een triumviraat: De Rammelaere, Vervaeke en Bekaert. Dat waren de drie die alles beslisten. Er was te weinig overleg en dat is op vandaag nog zo. Gemeenteraadsleden krijgen te weinig inspraak.”

Had je dan niet beter de stekker er volledig uit getrokken?

“Dat is een afweging die je inderdaad kan maken. Vraag is: zou Tielt daarbij gebaat zijn? Nee, dus. Tielt zou dan in een machtsvacuüm van anderhalf jaar komen. Dat brengt ook geen oplossing. Integendeel, dan zit alles strop. Dan ben je beslissingslam. Er was toen geen uitzicht in welke richting het verder moest. Het zou niet constructief geweest zijn. Het blijft een moeilijke evenwichtsoefening. Enerzijds willen we zo loyaal mogelijk blijven, anderzijds moeten we ook onze rug rechten. We krijgen vaak de rekening gepresenteerd voor bevoegdheden die de onze niet zijn.

Zoals…

“De academies, de collegesite… Er wordt te weinig proactief gewerkt. We kloppen zelf op tafel, maar als er niemand luistert, wat doe je dan?”

(lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=caQqffzEclA

Kan je met burgemeester Els De Rammelaere nog door één deur?

“Er zijn geen persoonlijke vetes, nee. Toch niet voor mij.”

Wat in de campagne straks?

“Wij sluiten geen voorakkoorden.”

Toch zal gepraat worden…

“Uiteraard, er wordt gesnuffeld, links en rechts. Dat is normaal, dat is ook gezond. Schriftelijke akkoorden worden niet afgesloten. Laat eerst de kiezer zijn rol spelen. We hebben de voorbije jaren ook leergeld betaald, ik zeker. We zijn heel naïef in een coalitie gestapt. De volgende keer willen een echt bestuursakkoord: zwart op wit. En openbaar, transparant en bekendgemaakt op de installatievergadering. Er waren mondelinge akkoorden. Ik was te goedgelovig dat een woord ook een woord was. Uiteindelijk gaan we ook kiezen voor een partner waar ook de kiezer voor heeft gekozen.”

“We zijn geen klein groepje in de marge. Die kiesdrempel is absoluut haalbaar”

Je bent moeder van vier, maar je gooit je nu voluit en voltijds in de kiesstrijd, naast het OCMW-voorzitterschap.

“Dat is zwaar, en niet zwaar. Ik heb gelukkig een partner die er volledig achter staat. Die neemt een deel van de huishoudelijke taken op zich. Ik probeer wel van 16.30 tot 18 uur thuis te zijn om in de grote strijd van de huiswerken aanwezig te zijn. Daarna begint de avondshift. Ook de kinderen zijn sociaal geëngageerd in wording en staan daar ook achter.”

Je bent geen Tieltenaar van origine, maar afkomstig uit het Ieperse.

“Nee, maar ik voel me volledig Tieltenaar en ik voed er vier op. We wonen hier intussen tien jaar. In het begin zei iedereen tegen mij: ‘Dat zal toch nooit lukken’. Je wordt aanvaard door de Tieltenaar, op voorwaarde dat je zelf de stap zet. Het is ook aan de nieuwkomers om zelf naar buiten te komen en contact te zoeken.”

Met welk gevoel ga je met Iedereen Tielt naar de verkiezingszondag?

“Strijdvaardig, in die zin dat we een opkikker krijgen van deze peiling. We krijgen het gevoel dat we op zijn minst wel meetellen. We zijn geen klein groepje in de marge. Die kiesdrempel is absoluut haalbaar. We gaan met volle moed, met een sterke ploeg en met veel frisse ideeën de strijd aan. We gaan zoveel mogelijk deuren doen. Van deur tot deur. Eén voor één. En niet per 100.”

Stel: Iedereen Tielt komt in de oppositie.

“We gaan daar niet van uit gaan. We gaan voor bestuursdeelname. Wegen op het beleid. Als het niet zo is, dan bepalen we op 15 oktober een andere strategie.”

Dank u voor de openhartige babbel.

Pascale Baert.
Pascale Baert.© Foto LVA