Het drama van Esen herdacht

Redactie KW

Op 20 oktober 1914 vallen de Duitse troepen in hun opmars naar Diksmuide Esen binnen. Wanneer blijkt dat Diksmuide niet zomaar in te nemen is, keren de Duitse troepen zich furieus tegen de Esenaren die dit met heel wat moord- en brandoffers zullen betalen.

Dag op dag 100 jaar later – op maandag 20 oktober 2014 – werd dit Drama van Esen herdacht in en rond de Brouwerij De Dolle Brouwers. Aan de hand van een diavoorstelling en een reeks toespraken keek men terug op de gruwelijke historische feiten.

49 onschuldige burgers worden in de eerstvolgende dagen door de bezetter gedood. 522 mannen, vrouwen en kinderen worden tot 15 november in erbarmelijke omstandigheden gevangen gehouden in de brouwerij.

Ook het plaatselijke krantje De Esense Bode wijdt een speciale editie aan ‘Het Drama van Esen’. Op de foto herkent men Françine Vanleenhove van de Esense Bode, Stefaan Pollet, Karel Van der Meeren en Kris Herteleer van de Dolle Brouwers, enkele Esenaren die zich over de herdenking van het drama van Esen ontfermd hebben.

(MV)

Meer hierover in Het Wekelijks Kust van volgende vrijdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier