Herman Van Rompuy op Europese Sociale Week in Oostende

Redactie KW

De problematiek van de georganiseerde mensensmokkel aan de Belgische en de Noord-Franse kust is een gevolg van een mank Europees beleid.

Daar mogen de vluchtelingen geen slachtoffer van worden. Dat stellen vluchtelingenorganisaties en ngo’s , die pleiten voor een menswaardiger behandeling van de transitmigranten. Net nu begint in Oostende een Europees Congres met als thema: hoe kan Europa socialer worden? De voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, woont die bij.

Fort Europa

Fort Europa, dat is de houding die de Europese lidstaten aannemen tegenover vluchtelingen die vanuit Afrika en het Midden-Oosten naar hier komen. Met schandalige toestanden als gevolg, in Lampedusa waar de bootvluchtelingen aankomen. En aan onze kust en de Franse havensteden, waar ze stranden. “Illegaal is illegaal, eigenlijk hadden die mensen hier niet mogen komen. Dat is tegen onze wetten”, zegt Van Rompuy. “Diegenen die er toch zijn, die moeten we op één of andere manier, zeker humanitair helpen. In Sommigen landen heeft men grote regularisaties gedaan”.

Dat is alvast in ons land, en de buurlanden, niet meer aan de orde. Ook in Engeland, waar alle vluchtelingen heen willen, wordt er alles aangedaan om hen te weren. Toch beseft Europa dat er nood is aan een socialer beleid. “Sommige landen presteren niet goed, maar nogmaals: daar moet een evenwicht gevonden worden tussen echt humanitaire behandeling, daar ben ik het helemaal mee eens”, zegt Herman Van Rompuy “Maar het moet ook zo dat het niet aantrekkelijk wordt om naar hier te komen”.

(M.D./A.D.)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier