Herdenkingsprogramma Gone West zal ook verder lopen in 2017 en 2018

© STEFAAN BEEL
Jos Remaut

Dat stelt gedeputeerde Myriam Vanlerberghe (SP.A) uitdrukkelijk en wordt door de hele deputatie volop beaamd. “Ook al zal de provincie vanaf 2017 niet meer bevoegd zijn voor cultuur, Gone West is een project dat we in zijn totaliteit hebben gelanceerd en dat voor ons buiten kijf staat”

Myriam Vanlerberghe : “De Provincie blijft haar verantwoordelijkheid verder nemen om het oorlogsverleden te herdenken. De programmatie 2016 loopt van 1 tot 30 september en draagt de titel ‘Vom Westen Nicht Neues’.”

“En GoneWest loopt ook verder in 2017 en 2018. De Provincie blijft ook verderwerken aan de realisatie van de 600.000 beeldjes binnen het project ‘ComingWorldRememberMe’, dat in 2018 een onderdeel moeten vormen van een installatie in provinciedomein De Palingbeek.”

Of Vlaanderen zal meestappen in de redenering dat GoneWest als project moet afgewerkt worden, is op vandaag nog niet duidelijk, en dus is er ook nog niet geweten of er uit die richting nog centen zullen zijn daarvoor, want nu komen die wel uit het budget voor cultuur.

“Maar het is toch absoluut ondenkbaar dat een project van deze allure halfweg zou worden stopgezet”, argumenteert collega-gedeputeerde Jean de Bethune (CD&V). “Met GoneWest haalden we brede internationale erkenning, dit is wellicht de beste oorlogsherdenking ooit. Eigenlijk is dit werelderfgoed !”

Laatste jaar voor welzijn en cultuur

Andere initiatieven in de sfeer van welzijn (inclusief jeugd) en cultuur zijn een triester lot beschoren : 2016 wordt onverbiddelijk het laatste jaar. “Vanaf 2017 is cultuur geen bevoegdheid meer van de provincie, en zo zullen komen jaar een heel aantal fijne culturele tradities worden afgerond”,stelde eerste gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) vanmiddag op de provincieraadszitting.

“We denken in het bijzonder aan de laatste Algemene Cultuurprijs die zal worden toegekend aan een invloedrijke persoon of organisatie uit het Cultuurlandschap.

Vanuit het provinciale cultuurbeleid hebben we steeds ruimte gegeven aan de creativiteit van het veld, dit onder andere door middel van de 3 kaderreglementen. Voor deze kaderreglementen zal er nog 1 indienronde zijn op 15 maart 2016 voor projecten die starten vanaf 1 juli 2016. Daarna wordt deze subsidielijn stopgezet omwille van de overheveling van deze bevoegdheid en deze middelen naar Vlaanderen.”

Cultuur op een provinciaal domein mag in de toekomst wél nog door de provincie worden behartigd, en wat dat betreft trekt de provincie volop de kaart van het domein Raversyde. Hier wordt volgend jaar de restauratie aangevat van een deel van de Atlantikwall. Het gaat om Batterij Aachen, een kustbatterij die tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers werd gebouwd. Hierdoor zal een deel van het circuit niet toegankelijk zijn voor de bezoekers gedurende 2016. Op 19 maart gaat het seizoen van start, en dit met een nieuwe inkombalie en een nieuwe ingerichte zaal over Wereldoorlog 2 aan de kust. Verder wordt het project ‘Atlantic Wall’ van Stephan Vanfleteren opgenomen in de permanente opstelling.

Lees ook onze live-verslaggeving van de provincieraad van vandaag op deze nieuwssite.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier