Live Herbeleef hier de gemeenteraad in Brugge

30/06/15 om 12:55 - Bijgewerkt op 23/02/16 om 19:20

Dinsdagavond vond de gemeenteraad van Brugge plaats, de laatste zitting voor de zomervakantie. Onder meer de heraanleg van 't Zand en de nieuwe stadionplannen stonden op de rol. Herbeleef hier de gemeenteraad van Brugge.

 • Olivier Neese

  Vluchtelingendebat gestart

  Het Grote Vluchtelingendebat is begonnen. Jean-Marie De Plancke (Open VLD) neemt het woord. "De situatie in Zeebrugge is zeer slecht. De bewoners zijn terecht ongerust. Ik vrees dat dit negatief zal werken voor de draagvlak als we straks 350 échte asielzoekers willen opvangen. Ik stel duidelijk : indien de transitillegalen geen asiel aanvragen, moeten ze opgepakt en teruggestuurd worden. Dat is beter dan ze telkens terug lossen, in de hoop dat we ze de volgende dag niet meer zien." Hij stelt zich enkele vragen: "Hebben we zicht wie die illegalen zijn? Hoeveel tussenkomsten van de politie waren er en heeft dit invloed op het andere werk?"

  Bruno Mostrey (Groen) pleit eerst om het woord 'illegalen' te schrappen. "Dat is niet menselijk. Daarin moeten politici het voortouw nemen. Het kat- en muisspelletje - van oppakken, vrijlaten en terug oppakken - is niet menselijk. Dit alles omdat de burgemeester het niet aangenaam wil maken voor de transmigranten." Ook Bruno Mostrey heeft vragen. "Klopt het dat er persoonlijke spullen werden weggegooid? En wie gaf de opdracht daarvoor?"

 • Olivier Neese

  Paul Desender trekt interpellatie over verloren subsidie terug

  Paul Desender (N-VA) had een interpellatie klaar over het kwijtspelen van de Vlaamse subsidie in het stadiondossier ("Wat zijn de gevolgen voor de bouw van het nieuw stadion voor Club en de renovatie van het Jan Breydelstadion?") maar trekt die verrassend genoeg zelf terug.

 • Olivier Neese

  Oppositie vindt één nieuw openbaar toilet te weinig

  De plaatsing van een volautomatisch plasinfrastructuur - zowel voor mannen en vrouwen - in de Kuipersstraat wordt druk besproken. De nood aan extra infrastructuur was blijkbaar hoognodig.

  Jasper Pillen (Open VLD): "Dank voor dit ene toilet, maar waar blijft de rest? Eind vorig jaar hoorden we nog dat de stad een WC-plan had? Zeker in vergelijking met andere werelsteden schieten we tekort. Dit ene toilet mag geen doekje zijn voor het bloeden."

  Noelia Sanchez (N-VA) treedt Jasper Pillen bij en lanceert een creatief voorstel. "Kunnen we kunst en openbare toiletten niet laten samensmelten? Dit kan de uitgelezen kans zijn om mee te strijden voor een plaatsje in 'De tien mooiste openbare toiletten in de wereld'. Laat bekende en startende lokale kunstenaars het decor van de openbare toiletten in Brugge laten ontwerpen en inkleden. Dan lossen we meteen ook het 'minpunt' - of de infrastructuur wel voldiende zichtbaar zou zijn - op."

  Bruno Mostrey (Groen): "Blijft het huidige toilet in de Kuipersstraat staan en wordt die dan beter onderhouden? Is de 17.000 euro niet te veel voor het onderhoud van dat ene 'volautomatisch' toilet?"

  Philip Pierins reageert: "We willen dit eerst evalueren. Er zijn op dit momenteel geen plannen voor nog extra toiletten, tenzij die er komen bij de heraanleg van 't Zand. De kostprijs: ook een volautomatisch toilet moet onderhouden worden."

 • Olivier Neese

  Het gaat snel...

  Het gaat bijzonder snel vooruit. We zitten al aan punt 20 van de algemene agenda. Iedereen zet zich schrap voor het Grote Vluchtelingendebat.

 • Olivier Neese

  Restaureren, restaureren, restaureren...

  De stad kent enkele restauratietoelagen toe. Een snel overzicht: Oude Pastoriestraat 3 (18.750 euro), Academiestraat 8 in Brugge (18.750 euro), Gistelse Steenweg 211 (18.750 euro), Onder de toren 3 (12.342,63 euro), Vlamingdam 21 (3.392,47 euro), Sint-Annaplein 22 (18.750 euro) en Wulfhagestraat 43 (18.750 euro).

 • Olivier Neese

  Dossier Klein Appelmoes opnieuw op tafel

  De gemeenteraad zal opnieuw een ongunstig advies voor het ontwikkelen van het woonuitbreidingsgebied in Klein Appelmoes geven.

  Dit had de gemeenteraad eerder al gedaan, maar de Raad van State had het negatief advies van de West-Vlaamse deputatie en het negatief advies van de gemeenteraad vernietigd omwille van een schending van de formele motiveringsplicht. "De gemeenteraad had minstens de bepalingen van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) bij haar beslissing moeten betrekken, en dat bleek niet uit het advies aan de deputatie", stelt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V). "We formuleren nu opnieuw een negatief advies. Het afleveren van een principieel akkoord zou strijdig zijn met een duurzaam ruimtelijk beleid."

 • Olivier Neese

  Vanroose vervangt Van Volcem

  Kleine wijziging in de beheersorganen van de Openbare Bibliotheek en Cultuurcentrum Brugge: Michiel Vanroose zal Open VLD Brugge vertegenwoordigen in plaats van Mercedes Van Volcem, die haar ontslag heeft aangeboden.

 • Olivier Neese

  Nieuw materiaal voor de lokale politie

  De lokale politie van Brugge krijgt nieuw materiaal: 90 nieuwe radio's, een uitgebreider serverinfrastructuur en extra opslagcapaciteit. Dit laatste is noodzakelijk omdat de politie vijf jaar lang alle camerabeelden moet bewaren in opdracht van het parket.

 • Olivier Neese

  18.37 uur: we zijn begonnen

  Het belletje klinkt, we zijn begonnen.

 • Olivier Neese

  Gemeenteraad ten einde

  Het belletje heeft gerinkeld. De gemeenteraad zit erop. De volgende raad vindt plaats op dinsdag 15 september. Tot dan.

 • Olivier Neese

  "Minne weet meer over Brugge Plus dan ik"

  Burgemeester Renaat Landuyt haalt mails boven. "Jij weet meer dan ik over Brugge Plus. Dankzij jouw doorlichting zal ik misschien meer over de werking weten. Ik stel vast dat zij haast dagelijks contact heeft met het bestuur."

 • Olivier Neese

  N-VA laat Brugge Plus niet los

  N-VA heeft zich vastgebeten in het dossier van Brugge Plus. Fractieleidster Ann Soete (N-VA) wou vragen waar de jaarrekening van Brugge Plus blijft. "Maar opmerkelijk: op 25 juni heb ik mijn interpellatie ingediend, op 26 juni kreeg ik een uitnodiging voor de Raad van Bestuur. We dringen nogmaals aan op volledige transparantie in dit dossier maar kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat hier veel mist wordt opgetrokken."

 • Olivier Neese

  Het wordt bitsiger...

  Ligt het aan het late uur of de warmte, maar de debatten worden bitsiger en persoonlijker.

  Ann Soete (N-VA) richting Annick Lambrecht : "Ik maak misschien tikfouten omdat ik meer werk heb dan jou."

  Charlotte Storme (Groen) richting Annick Lambrecht : "Wil je een keer luisteren? Wil je een keer luisteren? Wil je een keer luisteren?"

  Ann Soete (N-VA) : "Ik zal mijn interpellatie over Brugge Plus richten tot de burgemeester want mevrouw Lambrecht heeft haar ontslag - door de burgemeester - mogen geven."

 • Olivier Neese

  Annick Lambrecht slaat keihard (en persoonlijk) terug

  Sportschepen Annick Lambrecht slaat keihard terug. "Eerst een tip: laat je geschreven vraag vooraf eens nalezen, want zes fouten in vier zinnen betaamt niet. Het leven is niet zo simpel als je laat uitschijen. Ik leer u bij over sport en vrijwilligers, over een leefbare en levendige stad. Liefst 480 vrijwilligers hebben zich ingezet om alles klaar te zetten en 's anderdaags alles af te breken. Op maandag kunnen ze dit niet afbreken, want dan zitten die vrijwilligers op hun werk. Een loopwedstrijd kan je niet vergelijken met een triatlon, wat meer materiaal vergt. En trouwens: de politie meldde me dat de toeristen langer bleven en bij het klassieke shoppingpubliek hebben gevoegd."

 • Olivier Neese

  “Organiseer Triatlon door Brugge op zondag”

  Ann Soete (N-VA) stelt voor om de Triatlon door Brugge in de toekomst te organiseren op zondag. "Net zoals de Ronde van Vlaanderen of Dwars door Brugge." Volgens haar zijn veel handelaars en inwoners van de binnenstad misnoegd over de onbereikbaarheid van hun zaak of woning op zaterdag. "Vanaf 15 uur mocht iedereen de deuren sluiten."

 • Olivier Neese

  "Nooit zomaar gekapt"

  Schepen Philip Pierins: "Het groenbeleid is van behoud en - indien mogelijk - uitbreiding. Een boom wordt nooit zomaar gekapt. Dat gebeurt na goedkeuring door het College. Telkens wordt er een nieuwe, jongere en gezondere boom geplant. Er wordt meer groen aangeplant dan er verdwijnt."

 • Olivier Neese

  Storme in de bres voor Brugse bomen

  Charlotte Storme (Groen) overloopt de recente boomkap door het Brugse stadsbestuur en herinnert iedereen eraan dat Brugge zich op 1 december 2014 ertoe verbond om minstens 20 procent CO2-reductie te realiseren tegen 2020. "Brugge heeft bovendien de ambitie om tegen 2050 een klimaat-neutrale stad te zijn. Mooie beloften die niet stroken met de lichtzinnige beslissing van de stad om gezonden bomen te laten kappen."

  Bomenkap in Brugge.

  Bomenkap in Brugge. © GF

 • Olivier Neese

  Alle bibliotheken krijgen gratis wifi

  Schepen Hilde De Cleer: "In het College hebben we de samenwerking met Zapfi in 2012 stopgezet. Het project werd niet afgerond en heeft ons dus niets gekost. Toen we in 2008 startten met Zapfi had je nog niet het aanbod van nu, waarbij de operators telkens lagere tarieven vragen. Voor een stad is een volledige dekking van de stad niet haalbaar. We willen wel alle stadsgebouwen voorzien van gratis draadloos internet, te beginnen met alle bibliotheken."

 • Olivier Neese

  “Waar blijft dat wifi-netwerk?”

  Sandrine De Crom (Open VLD) vraagt zich (met een hese stem) af wanneer Brugge een Smart City wordt. Roeselare pakte onlangs als eerste uit met een Smart City App, die consumenten en handelaars dichter bij elkaar brengt. Zo informeert de app bijvoorbeeld over nieuwtjes, evenementen, bereikbaarheid, parkeergelegenheid...

  "En waarom beschikt de stad nog steeds niet over een wifi-netwerk over de hele stad? Zapfi werkt duidelijk niet. Hoeveel heeft dat de Brugse belastingsbetaler al gekost?"

  Zapfi.

  Zapfi. © GF

 • Olivier Neese

  Annick Lambrecht zal verfborstel bovenhalen

  Mobiliteitsschepen Annick Lambrecht (SP.A) zegt te botsen op 'de administratie van Vlaanderen.' "Iedereen hier aan tafel steunt je vraag. Maar als wij iets beslissen, dan beslist een ambtenaar aan een bureautje - die allicht nog nooit op een fiets heeft gezeten - dat we geen rode oversteekplaatsen mogen komen. Wel, ooit ga ik zelf met rode verf de oversteek schilderen. En ik nodig je uit om mee te gaan." Een vraag waarop Eric Lagrou (N-VA) ingaat.

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!