Live Herbeleef gemeenteraad Diksmuide: oppositie probeert tevergeefs punt over heraanleg Grote Markt uit te stellen

25/04/16 om 16:09 - Bijgewerkt om 22:59

Tijdens de gemeenteraad van Diksmuide heeft de oppositie tevergeefs geprobeerd het agendapunt rond het rioleringsplan voor de heraanleg van de Grote Markt uit te stellen.

 • Tom Vandenabeele

  De gemeenteraad is afgelopen

  De gemeenteraad is afgelopen

 • Tom Vandenabeele

  Snelheidsmeters

  Marc Deprez (Idee2006) heeft het over de werken aan het kruispunt Tervaetestraat-Oostendestraat. De snelheidsmeters werpen hun vruchten af. We vragen om de metalen bakken te beperken en te investeren in snelheidsmeters."

  Schepen Kurt Vanlerberghe (SP.A-Open): "We gaan bijkomende toestellen aankopen."

 • Tom Vandenabeele

  Mondelinge vragen

  Koen Coupillie: (N-VA): "Is er nagedacht over de parkeerproblematiek als het circus hier neerstrijkt?" Burgemeester Lies Laridon (CD&V): "Het circus palmt niet de hele markt in, hé."

 • Tom Vandenabeele

  Procedure voor terugkeer terrassen Grote Markt

  In een tweede toegevoegd agendapunt vraagt Bert Laridon (N-VA) naar de procedure die zal worden gebruikt om na de heraanleg van de Grote Markt, de horeca-terrassen terug te plaatsen."

  Schepen Bieke Moerman (SP.A-Open): "Een aantal horecazaken maken momenteel gebruik van een deel van het openbaar domein voor de uitbating van hun terras. Aangezien een deel van de nutsleidingen zich in de voetpadzone bevinden en ook die delen van het openbaar domein onder de terrassen opengebroken moeten worden voor de afkoppeling van regenwater en de heraanleg van nutsleidingen betekent dit dat de stad de uitbaters zal moeten vragen om hun terras voor de uitvoering van de werken tijdelijk weg te nemen."

  "Volgens erfgoed kunnen de vergunde terrassen dan nadien gewoon teruggeplaatst worden. Wanneer mensen iets anders willen doen dan vraagt erfgoed bepaalde richtlijnen na te leven. We streven ernaar om een terrasnota op te stellen waardoor niet telkens opnieuw aan onroerend erfgoed bindend advies moet worden gevraagd maar horecazaken een vergunning kunnen verkrijgen wanneer ze zich houden aan bepaalde richtlijnen. Het studiebureau is op dit moment bezig met het uitwerken van een eerste aanzet die dan voorgelegd zal worden aan onroerend erfgoed en waarmee we dan naar de mensen van de horeca kunnen trekken."

  Marc Deprez (Idee2006): "Afbreken en weer opbouwen op hun eigen kosten?"

  Bieke Moerman: "Jawel. De mensen maken gebruik van het openbaar domein."

  Marc Deprez: "Ze betalen terrassenbelasting."

  Bieke Moerman: "Niet tijdens de werken."

  Mieke Vanrobaeys: "Zorg dat de nutsvoorzieningen in de toekomst niet onder de terrassen liggen."

 • Tom Vandenabeele

  Vraag om verplaatsing standbeeld Generaal Baron Jacques

  Bert Laridon (N-VA) vraagt om het standbeeld van Generaal Baron Jacques naar een andere plaats te verplaatsen, weg van de Grote Markt.

  Schepen Bieke Moerman (SP.A-Open): "Het standbeeld wordt beschermd als een monument. Het klopt dat er niet gezegd wordt dat het niet verplaatsbaar is. Ik citeerde al de Provinciaal directeur van onroerend erfgoed die stelt dat verplaatsen niet wenselijk is en met de bijhorende argumentatie, waaronder 'het belang van behoud van de oorspronkelijke locatie van het beeld'."

  "In een parlementaire vraag aan van 31 maart 2015 aan minister Bourgeois verduidelijkt hij deze stelling zelfs nog wat extra en ik citeer: 'een monument vertoont vaak samenhang met de omgeving en onderbouwt meestal de erfgoedwaarde, soms maakt die er zelf deel van uit. Een monument verplaatsen kan dus niet zomaar lichtzinnig gebeuren. Het vergt een opheffing of wijziging van het beschermingsbesluit.'"

  Schepen Kurt Vanlerberghe (SP.A-Open) richt zich tot N-VA: "Waarom komen jullie daar nu mee af? Dat is strategisch. Maar wij doen niet mee aan die spelletjes."

  Het standbeeld van Generaal Baron Jacques op de Grote Markt van Diksmuide

  Het standbeeld van Generaal Baron Jacques op de Grote Markt van Diksmuide © TVDA

 • Tom Vandenabeele

  De zitting is weer geopend

  De zitting is weer geopend.

 • Tom Vandenabeele

  Gemeenteraad pauzeert

  Voorzitter Johan Allyns last een pauze in.

  Voorzitter Johan Allyns last een pauze in

  Voorzitter Johan Allyns last een pauze in © TVDA

 • Tom Vandenabeele

  Cafetaria sporthal tijdelijk in schutterslokaal

  Schepen Marc De Keyrel: "De vermoedelijke start de werken voor het sportcomplex is voor het najaar 2016. Eerst wordt de huidige cafetaria afgebroken. De nieuwe cafetaria zal groter zijn. We voorzien een tijdelijke oplossing om de cafetaria voorlopig uit te baten in het schutterslokaal."

 • Tom Vandenabeele

  13 ja-stemmen

  Het punt is goedgekeurd met 13 stemmen.

 • Tom Vandenabeele

  Mieke Vanrobaeys neemt ook niet deel aan de stemming.

  Ook Mieke Vanrobaeys neemt niet deel aan de stemming.

 • Tom Vandenabeele

  N-VA en Idee2006 nemen niet deel aan de stemming

  N-VA en Idee2006 nemen niet deel aan de stemming.

 • Tom Vandenabeele

  Zitting weer geopend

  De zitting wordt weer geopend. Men gaat nu over tot de hoofdelijke stemming.

 • Tom Vandenabeele

  Schorsing

  Bert Laridon vraagt en krijgt een schorsing van de vergadering.

 • Tom Vandenabeele

  Amendement

  Mieke Vanrobaeys (onafhankelijk) wil een amendement indienen voor het verloop van de fases van de werken.

  Schepen Bieke Moerman: "Over de timing is er al heel wat besproken. Ik laat me bijstaan door mensen die daar veel van kennen. Om daar nu zomaar aan te sleutelen, dat zou ik zeker niet doen. We zitten ook met uithardingstijden. Dat is niet haalbaar."

 • Tom Vandenabeele

  Marc Deprez: referendum

  Marc Deprez (Idee2006): "Wat de volkstoeloop betreft, misschien is een referendum daar beter voor."

 • Tom Vandenabeele

  Eric De Keyser: "Ik denk dat we een goed plan hebben"

  Eric De Keyser (SP.A-Open): "De bevolking van Diksmuide is goed geïnformeerd. Er is hier nu wat meer volk. Een grote volkstoeloop van de burgers is hier niet gekomen. De meeste mensen van Diksmuide verwachten een nieuwe markt. Ik denk dat we daarvoor een goed plan hebben. Vooruit met de Grote Markt. Dit dossier zal door deze meerderheid in het belang van Diksmuide goedgekeurd worden."

 • Tom Vandenabeele

  Subsidies

  Bert Laridon (N-VA): "Het masterplan van de sportsite is wel voorgelegd. Ik heb ook geen duidelijk antwoord gekregen over de subsidies."

  Bieke Moerman (SP.A-Open): "Er zijn geen subsidies nu voor die andere straten. Na 18 zijn er subsidies voor Wilgendijk en Stovestraat."

  Bert Laridon: "Ik hoor niemand van CD&V iets zeggen over dit dossier, al zes maanden niet. De handelaars zijn enthousiast over de Weststraat, niet over de markt. Stel dit uit. Dit is veel te belangrijk."

  Bieke Moerman: "Denk je dat we dan een plan gaan hebben dat iedereen fantastisch vindt?"

  Bert Laridon: "Ja, omdat dan een aantal zaken zullen zijn uitgeklaard. Dan heb je een plan dat door een meerderheid van de bevolking gedragen wordt."

 • Tom Vandenabeele

  Burgemeester Lies Laridon: "Hoog tijd dat we er mee beginnen"

  Burgemeester Lies Laridon (CD&V): "Bij de laatste verkiezingen heb ik alle programma's goed gelezen. Alle partijen vonden het hoog nodig om de Grote Markt opnieuw aan te leggen. Er werd ons verweten dat we het nog niet eerder hadden gedaan. En nu zeggen twee partijen: neem de tijd, het is zo dringend niet. Ik ben het daar niet mee eens. Ik vind het wel hoog nodig dat we er mee beginnen. De participatie heeft tijd gekost. Ik ben blij dat N-VA zegt dat het huidige plan niet het oorspronkelijke is. Dat betekent dat we rekening hebben gehouden met wat er uit de participatie kwam. Maar op een bepaald moment moet de politiek durven beslissen. De bevolking wil vooruit, dat we tot realisatie over gaan. Het klopt dat het een heel belangrijk project is. Maar de keuze die we vandaag maken is belangrijk voor de komende twintig jaar. Het is niet de bedoeling dat we de markt vijf jaar later weer openbreken."

  "Dingen als blauwe zones kunnen we gemakkelijk bijsturen. In het verleden hebben we ook al aanpassingen gedaan aan de blauwe zone. Maak een onderscheid tussen de stenen en parkeersystemen. Dat laatste is een flexibel gegeven."

 • Tom Vandenabeele

  Kurt Vanlerberghe: "Mensen vragen: begin er mee"

  Schepen Kurt Vanlerberghe (SP.A-Open): "Ik herinner mij een actie 'met hoge hakken over de Grote Markt'. Is het niet gewoon tijd dat we stilaan beginnen, dames en heren? Op de duur wordt het een toneel, de mensen begrijpen het niet meer. Ze vragen: start er mee, begin er mee. Democratie veronderstelt niet alleen participatie maar ook beslissen. We moeten vooruit. Het feit dat er geen masterplan voorligt, is geen probleem. Het gaat over de markt en de Generaal Baron Jacquesstraat. Er zijn besprekingen bezig met De Lijn, AWV heeft ons uitgenodigd voor overleg over de verkeerslichten. Dat heeft geen impact op de Grote Markt. Een bouwvergunning is nu niet nodig omdat er nu geen bouwwerken zijn. Er wordt hier van alles aangehaald om er ons toe te bewegen dit uit te stellen. De handelaars zijn enthousiast. Dat hebben we vastgesteld. De stilzwijgende meerderheid hebben we nog niet gehoord. Dat is altijd zo met dergelijke projecten."

 • Tom Vandenabeele

  Bieke Moerman reageert op oppositie

  Schepen Bieke Moerman: "Het masterplan is een toekomstvisie, de leidraad. Het moet niet voorgelegd worden. De Gecoro heeft geparticipeerd, ik heb geen klachten gehoord. Het archeologisch onderzoek dan, aan de Westpoort is er een onderzoek geweest. Zodra we informatie hebben, zal dat gecommuniceerd worden."

  "Als je het standbeeld wil verplaatsen, moet je een wijziging of opheffing van de bescherming vragen."

  "We doen er alles aan om het gestructureerd te doen verlopen. Het lijkt met niet aangewezen om de Wilgendijk, Stovestraat, Vismarkt... er nog eens samen bij te nemen. Die worden na de markt aangepakt."

  "Het beeldkwaliteitsplan komt nog. Het gaat hier over het bestek van de Generaal Baron Jacquesstraat en de Grote Markt."

  "Wat de frituur betreft, er zijn gesprekken geweest en er is nog een nieuw gesprek voorzien."

  "De diagonale looplijnen zie ik nog altijd terug op het plan. Het voetpaden is volgens mij breder."

  "U noemt het eerst een draak van een plan en dan vindt u het jammer dat het zicht beperkt wordt."

  "Wij hebben een beroep gedaan op een gerenommeerd studiebureau en daar heb ik vertrouwen in."

  "Het parkeren? Tja, dat is een welles-nietes-spel. Het is vijf minuten stappen van de randparkings waar het gratis parkeren is."

  "Ik begrijp dat je werken wil uitstellen voor terrassen. Maar als we gestart zijn, is het belangrijk om zoveel mogelijk de timing te volgen."

  "We hebben veel inspanningen gedaan voor participatie en inspraakt."

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!