Live HERBELEEF gemeenteraad Diksmuide: Nieuwe parkeerregeling in centrum vanaf 1 september

30/05/16 om 16:56 - Bijgewerkt om 22:08

Met ingang vanaf 1 september worden in alle centrumstraten van Diksmuide zones met beperkte parkeertijd ingevoerd.

 • Tom Vandenabeele

  De gemeenteraad is afgelopen

  De gemeenteraad is afgelopen.

 • Tom Vandenabeele

  Kamperen bij de put in Nieuwkapelle

  Eric De Keyser (SP.A-Open) stelt een vraag over mensen die kamperen bij de put in Nieuwkapelle.

  Burgemeester Lies Laridon: "Het is een bekend fenomeen dat als er zomerse dagen aan komen de mensen naar de put in Nieuwkapelle komen. Er waren klachten van mensen die blijven kamperen, van mensen die hout zoeken bij buren om vuurtjes te maken. Ik heb samengezeten met de groendienst, met de zonechef, met de wijkagenten om te kijken hoe we dit kunnen aanpakken. Er zou een bijzonder politiereglement moeten worden goedgekeurd en dan kan de politie optreden."

 • Tom Vandenabeele

  Fietsers Handzamedijk

  Mieke Vanrobaeys: "Als er fietsers van de Handzamedijk komen en de Oostendestraat komen, is dat daar heel smal. Kan dat daar wat breder worden gemaakt?"

  Kurt Vanlerberghe zegt het te zullen bekijken.

 • Tom Vandenabeele

  Veiligheid

  Marc Deprez (Idee2006) naar aanleiding van het EK voetbal: "Op vandaag is er nog altijd terreurniveau 3 van toepassing. Wat zal Diksmuide ondernemen?"

  Burgemeester Lies Laridon (CD&V): "We hebben een aanvraag van een organisator gekregen om een groot scherm te plaatsen op de markt. We hebben al samengezeten met organisatoren en mensen van de politie. Recent was er een omzendbrief om te kijken hoe je dit moet aanpakken. Dat betekent ondermeer dat er security moet zijn. Het is moeilijk om in te schatten hoeveel volk er zal zijn."

 • Tom Vandenabeele

  Noordvesten

  Katleen Winne vraagt hoe het zit met bouwproject aan de Noordvesten. Schepen Bieke Moerman (SP.A-Open): "Er komen 17 woningen, duplexwoningen en alleenstaande woningen. Er is ook het nodige groen voorzien."

 • Tom Vandenabeele

  Energieke Westhoek

  Schepen Kurt Vanlerberghe: "'Het samenwerkingsovereenkomst Leaderproject 'Energieke Westhoek' en dit project zijn uitvloeisels van enerzijds de opmaak van een luchtthermografische kaart van de centra en industrieterreinen van Diksmuide, Veurne en Poperinge en anderzijds de ondertekening van het burgemeestersconvenant. Sensibilisering en ontzorging worden de 2 sleutelwoorden.

  "Binnen het luik "Energieke OCMW's" zal Samenlevingsopbouw acties opzetten die moeten leiden tot een meer effectieve aanpak van energiearmoede. 1 op de 5 gezinnen leeft immers ondertussen in energiearmoede en het wordt er niet beter op met de recente prijsstijgingen van de elektriciteitsfactuur."

  "Binnen het luik 'Energieke dorpen' leggen we specifiek de nadruk op de dorpen om de energievraag van de woningen te reduceren en over te schakelen op hernieuwbare energie. We doen hiervoor een beroe op bewonersplatforms en verenigingen om de spreekwoordelijke drempel zoveel mogelijk te verlagen. We gaan ook ter plaats en bij de mensen aan huis om de woningen te screenen en de noodzakelijke documenten voor groepsaankopen en premie-aanvragen in te vullen."

  "Over een periode van 3 jaar willen we met de 3 steden, mits het bekomen van 211.250 euro Leadersteun 325.000 euro besteden."

 • Tom Vandenabeele

  Samenwerkingsverbanden

  Marc Deprez (Idee2006): "Na de verkiezingen vrezen we een forse belastingsverhoging.

  Katleen Winne (Idee2006): "Zijn er al samenwerkingsverbanden met andere gemeenten?"

  Schepen De Keyrel: "We hebben al samengezeten met Kortemark, Lo-Reninge en Houthulst. Ze zijn voorstander om bepaalde kosten op zich te nemen volgens het gebruik door hun inwoners."

  Katleen Winne: "Hoe zit het met de tarieven?"

  Marc De Keyrel: "We hebben nog geen nieuwe tarieven vastgelegd maar het is evident dat we niet meer gaan werken met de tarieven van het huidige stelsel."

 • Tom Vandenabeele

  "Nieuw sportcomplex klaar in juni 2018"

  Marc De Keyrel: "Het nieuwe sportcomplex zal afgewerkt zijn in juni 2018."

 • Tom Vandenabeele

  Beweegbare bodem zwembad

  Marc De Keyrel: "Het instructiebad van het nieuwe zwembad krijgt een beweegbare bodem."

 • Tom Vandenabeele

  Uitbating cafetaria

  Schepen Marc De Keyrel: "Er zijn drie kandidaturen binnen voor de uitbating van de cafetaria van het sportcomplex."

 • Tom Vandenabeele

  Kunstgrasterreinen

  Schepen Marc De Keyrel (CD&V): "Morgen wordt er gestart met de aanleg van het kunstgrasveld op het terrein van KSV Diksmuide."

 • Tom Vandenabeele

  Illusie

  Kurt Vanlerberghe: "De brief naar de spoorwegbeheerder is al maanden geleden vertrokken. Ik deel je mening wat betreft het afsluiten van sluipverkeer. We zijn tot de conclusie gekomen dat zo lang de omleidingsweg geen feit is, het een illusie is om de sluipwegen te kunnen afsluiten. De Grote en Kleine Dijk gaan we niet afsluiten, de Generaal Baron Jacquesstraat blijft open."

  "Ik wil niet eindigen met een scenario zal de N8. Het is nu dat het moeten realiseren."

 • Tom Vandenabeele

  Sluipwegen

  Koen De Hantsetters (N-VA): "Wees voorzichtig met het afsluiten van allerlei sluipwegen. Dat zorgt voor veel meer files in Diksmuide. De spoorweg gaat soms tot minuten dicht in de spits. Je moet daar eens over nadenken."

 • Tom Vandenabeele

  "Manoeuvres"

  Bert Laridon (N-VA): "Hoeveel mails zijn er al gestuurd naar Brussel?"

  Lies Laridon: "Nul antwoord."

  Bert Laridon: "Er is gewoonweg niks gebeurd."

  Lies Laridon: "Er zijn manoeuvres gebeurd om het tracé te verleggen. Daardoor is er vertraging opgelopen. Onze minister Crevits heeft dat rechtgezet."

  Katleen Winne (Idee2006): "Als je de zwarte piet doorschuift kom je niet vooruit. Fietsen in het centrum van Diksmuide is levensgevaarlijk. Het verkeer op de grote assen wordt alsmaar zwaarder. Het is mooi om te investeren in fietsnetwerken en minder auto's in de binnenstad. Maar op de grote wegen wordt het gevaarlijker."

 • Tom Vandenabeele

  Burgemeester Lies Laridon: "We doen niets anders dan aan de kar te trekken"

  Burgemeester Lies Laridon (CD&V): "De ring van Diksmuide is een complex dossier. Het is de bevoegdheid van Vlaanderen. Wij nemen onze verantwoordelijkheid. De innemingen van de grond staan op de agenda van de gemeenteraad. Op het terrein gebeurt er niets. We doen niets anders dan aan de kar te trekken. We hopen dat de voltallige gemeenteraad mee helpt."

 • Tom Vandenabeele

  Hoe zit het met de zuidwestelijke omleidingsweg?

  Schepen Kurt Vanlerberghe: "Hoe zit het met de zuidwestelijke omleidingsweg? We wachten al jaren op de uitvoering van het project. In september 2015 was er overleg met Infrabel en AWV voor een oplossing voor de ondertunneling van de spoorweg ter hoogte van Kaaskerke. We zijn eind mei en AWV heeft nog altijd geen standpunt. Mijn tekstvoorstel is goedgekeurd door Infrabel. AWV wil de grond onder de sporen in eigendom verwerven. De budgetten? Groot vraagteken. De Vlaamse Regering is intussen twee jaar aangesteld. Er is nog altijd geen budget voor de volgende drie jaar. We horen alleen onrustwekkende gegevens, dat er een zeer beperkt bedrag zou worden vrijgemaakt. Ik vind dat onbehoorlijk bestuur. Sinds de invoering van de kilometerheffing is er toenemende filevorming op de N35. Het is meer dan vijf voor twaalf om eindelijk werk te maken van de realisatie van de zuidwestelijke omleidingsweg."

  "Sinds de invoering van de kilometerheffing is er toenemende filevorming op de N35"Schepen Kurt Vanlerberghe
 • Tom Vandenabeele

  Parkeerreglement goedgekeurd

  De agendapunten rond het nieuwe parkeerreglement worden goedgekeurd door de meerderheid.

 • Tom Vandenabeele

  Lies Laridon: "We kiezen voor gratis parkeren"

  Burgemeester Lies Laridon (CD&V): "We kiezen voor gratis parkeren in Diksmuide. Dat is een fantastische troef voor Diksmuide. Het is een flexibel systeem en indien nodig kan het bijgestuurd worden."

 • Tom Vandenabeele

  Bert Laridon: "Het gaat een kakafonie aan borden zijn"

  Bert Laridon (N-VA): "Het gaat een kakafonie aan borden zijn."

  Kurt Vanlerberghe: "Het is een keuze. Wij kiezen voor een andere weg."

 • Tom Vandenabeele

  Evalueren

  Kurt Vanlerberghe: "Ik respecteer de kritiek. Ik heb mijn mening. We kunnen evalueren. De toekomst zal het uitwijzen wie gelijk heeft."

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!